Şeful Jandarmeriei Harghita nemulţumit că i s-a cerut să intervină la relocarea ursoaice de la Băile Tușnad

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Şeful Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, colonel Dan Iamandi, şi-a exprimat luni nemulţumirea întrucât i s-a cerut de către Ministerul Mediului să intervină pentru căutarea unei ursoaice de la Băile Tuşnad, în vederea relocării, chiar dacă instituţia pe care o conduce nu are atribuţii în acest sens, potrivit Agerpres.

În şedinţa Colegiului Prefectural Harghita, col Dan Iamandi a spus că, în baza unei solicitări venite de la Ministerul Mediului, a chemat mai mulţi jandarmi de acasă, care au căutat mai multe ore în pădure animalul, împreună cu reprezentanţii unui ONG din Zărneşti, iar cei care aveau atribuţii, respectiv reprezentantul Fondului de Vânătoare şi Garda de Mediu, au părăsit zona.

„Pe scurt, după ce s-a dat aprobarea pentru relocarea acelei ursoaicei, ne-am deplasat în baza unei solicitări venite de la Ministerul Mediului, cu forţe suplimentare aduse din timpul lor liber, dar după 2 ore am rămas singuri acolo, cu un ONG de la Zărneşti şi n-am înţeles de ce. Garda de Mediu a închis telefonul, n-a mai răspuns la telefon domnul Szep Robert (nr: comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu), de la Fondul de Vânătoare, domnul Raffain Zoltan, a venit şi a dat şi o declaraţie la presă complet nereală vizavi de cei doi ursuleţi care au fost omorâţi de tren pe calea ferată. Şi am rămas şi am căutat o zi întreagă ursoaica, noi neavând nici un obiect în acest sens. Noi trebuia să asigurăm măsuri de ordine publică în zona taberei de vară. Având în vedere că erau foarte mulţi oameni acolo, mi-am asumat acei 12 oameni pe care i-am târât o zi întreagă prin toată pădurea din cauza faptului că cei care trebuiau să-şi facă treaba, nu şi-au făcut-o. Este o nemulţumire pe care am vrut să v-o aduc la cunoştinţă tuturor. Nu vreau să-i iau pâinea de la gură domnului Borboly (n.red. preşedintele CJ Harghita), care toată ziua vorbeşte despre urşi, dar, credeţi-mă, nu prea avem treabă noi”, a precizat col. Iamandi.

Acesta a adăugat că, potrivit prevederilor legale, jandarmii ar trebui să intervină doar atunci când urşii pun în pericol viaţa oamenilor şi când animalul este prins într-o capcană.

„Noi intervenim la fiecare apel pe 112, chiar dacă este pusă în pericol sau nu viaţa omului, dar nu la relocare. Asigurăm ordinea publică, nu e o problemă, dar să-şi facă treaba cei care au atribuţii conform ordinului ministrului. Niciun cuvinţel nu se găseşte despre Jandarmierie în ordinul respectiv”, a spus şeful IJJ Harghita,

Acesta a adăugat că jandarmii se deplasează la aceste intervenţii chiar dacă nu au arme cu tranchilizant, arme cu gloanţe de cauciuc sau măcar substanţe iritante, folosind petarde cumpărate din piaţă sau muniţie de manevră, pentru a speria urşii.

Col Iamandi a mai precizat că se încearcă elaborarea unei proceduri de intervenţie în astfel de cazuri, fiind necesară „o discuţie detaliată cu Ministerul Mediului, cu Garda de Mediu şi cu Agenţia pentru Protecţia Mediului.

La rândul său, prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a punctat faptul că Inspectoratul Judeţean de Jandarmi trebuie să asigure zona din punctul de vedere al ordinii publice şi al securităţii oamenilor şi consideră că relocarea ursoaicei s-a făcut în mod „defectuos”, iar cei care aveau atribuţii în acest sens nu au îndeplinit ordinul ministrului Mediului.

„În perioada imediat următoare o să iau eu măsurile care se impun. Nu vreau să mai aud niciodată că nu se relocă nu ştiu ce urşi, când nimeni nu îşi face treaba atunci când ar trebui. Îmi pare rău să spun asta. O să facem o nouă încercare de relocare a ursoaicei cu un singur pui la Zărneşti, pentru că ursoaica respectivă chiar este un pericol în zonă şi ştim foarte bine că atunci când îşi pierde doi dintre pui devine şi mai irascibilă şi mai determinată să-şi apere teritoriul”, a conchis prefectul Harghitei.

Sursa: AGERPRES

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy