Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Sentinţă definitivă: amenda aplicată din cauza arborării steagului maghiar la 15 martie, legală

Potrivit sentinţei definitive a Tribunalului Judeţului Covasna, amenda pe care prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu a aplicat-o primarului Árpád Antal, pentru arborarea steagurilor maghiare la 15 martie 2018, a fost legală.

Extrasul sentinţei a fost transmis, miercuri, corespondentului MTI, de către biroul de presă al instanţei. Potrivit extrasului, tribunalul a admis contestaţia prefectului, depusă împotriva sentinţei din prima instanţă, care a fost favorabilă primarului maghiar şi a respins, definitiv, ca nefondată, acţiunea lui Árpád Antal.

La data de 14 martie şi 15 martie, prefectul judeţului Covasna a aplicat câte o amendă în valoare de 5 000 de lei primarilor Árpád Antal din Sfântu Gheorghe şi Tibor Bokor din Târgu Secuiesc, ca urmare a utilizării simbolurilor maghiare la decorarea oraşelor, expuse în cinstea sărbătorii naţionale ungare, fără ca steagurile maghiare să fi fost însoţite de câte un steag românesc. La 15 martie anul trecut, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei i-a aplicat o amendă în valoare de 5 000 de lei primarului Árpád Gálfi din Odorheiu Secuiesc, tot pentru arborarea steagurilor în culorile naţionale ale Ungariei. Înainte de asta, prefecţii nu mai aplicaseră amenzi pentru utilizarea simbolurilor maghiare cu ocazia Zilei Naţionale a Ungariei.

Prefecţii au aplicat amenzile în baza Legii privind arborarea drapelului României. Însă hotărârea de guvern care descrie normele de aplicare ale legii prevede că “minorităţile etnice – constituite în organizaţii, uniuni sau asociaţii la nivel naţional – pot folosi la acţiunile specifice şi însemnele proprii”. Primarii UDMR au contestat amenzile bazându-se pe această prevedere legală.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.