Jogerős ítélet: törvényes a magyar zászló március 15-i kitűzése miatt kiszabott bírság

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A Kovászna Megyei Törvényszék jogerős ítélete értelmében törvényes volt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármesterre Sebastian Cucu, Kovászna megyei prefektus által kirótt bírság a 2018 március 15-én kitűzött magyar zászlók miatt.

A törvényszék sajtóirodája által az MTI magyar hírügynökségnek elküldött kivonatban az áll, hogy a törvényszék elfogadta a prefektus fellebbezését a polgármesternek kedvező elsőfokú ítélet ellen, és elutasította Antal Árpád keresetét, mint megalapozatlant.

Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én fejenként 5000 lej bírságot szabott ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre, miután magyar szimbólumokat használtak a városok díszítésére, a magyar nemzeti ünnep tiszteletére anélkül, hogy román zászlót is használtak volna. Tavaly március 15-én, Jean Adrian Andrei Hargita megyei prefektus ugyancsak 5000 lejre bírságolta Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármestert magyar zászlók kitűzéséért Március 15-e alkalmából. Ezeket az eseteket megelőzően a prefektusok nem szabtak ki bírságot Magyarország Nemzeti Ünnepe alkalmával használt magyar szimbólumok miatt.

A prefektusok a zászlótörvényre hivatkozva alkalmazták a bírságot. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat azonban kitér arra, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. Az RMDSZ polgármesterei erre a jogszabályra hivatkozva fellebbezték meg a bírságot.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy