Sezonul național de raliuri începe – în premieră – cu Raliul Harghitei, perioada 4-6 mai

0

Articol disponibil în: Română

Iată-ne ajunși la momentul mult așteptat de fanii raliurilor din România – debutul unui nou sezon competițional. Pentru prima oară în istorie, Raliul Harghitei va găzdui etapa inaugurală a Campionatului Național de Raliuri, programată pentru primul weekend al lunii mai – în perioada 4-6 mai.

Ediția precedentă care ne-a adus în fața a nenumărate aniversări dar și momente deosebite poate fi considerată un alt succes bifat de echipa lui Ferencz Csaba – președintele clubului organizatoric MaxxRacing. „După doi ani de pandemie care ne-au constrâns la anumite decizii în ceea ce privește organizarea și desfășurarea anumitor programe sau chiar probe, la ediția din 2022 am privit cu bucurie cum lucrurile au revenit la starea de dinaintea celor doi ani de restricții. Ba mai mult, ne putem declara mulțumiți și de succesul ediției cu numărul 30 – o ediție pe care am pregătit-o cu nerăbdare, dar și efort, încă de acum mulți ani.” – a precizat Ferencz, cel ce din 2013 organizează fără încetare etapa harghiteană, parte a Campionatului Național de Raliuri Betano.

Revenind la ediția din acest an, pornind de la faptul că raliul din urmă cu un an s-a desfășurat fără cusur, echipa organizatorică a decis ca programul să nu sufere modificări majore, ci doar anumite aspecte să fie îmbunătățite comparativ celor din 2022. Așa se face că și Raliul Harghitei powered by Toyota 2023 va avea un program competițional de două zile – vineri și sâmbătă, de-a lungul cărora echipajele vor străbate 12 probe speciale – dintre care o probă Super Specială – ce însumează 119,04 km cronometrați (dintr-un total de puțin peste 500 km). O modificare care survine odată cu ediția acestui an este reîntoarcerea secretariatului și a comandamentului la Hotelul Târnava (Kukullo), gazda etapei harghitene până în 2020 – atunci când Raliul a intrat în renovare capitală.

Totuși, până să vorbim despre programul detaliat al zilelor de concurs, ne oprim puțin mai devreme – miercuri, atunci când încep în mod oficial recunoașterile pe sectoarele cronometrate, programul acesta continuându-se până joi seara inclusiv. Pe lângă parcurgerea probelor speciale în scopul notării virajelor, unii sportivi vor fi prezenți și la Conferința de presă inițială – găzduită din nou de sala de conferințe a Hotelului Târnava (Kukullo) – de la ora 12:00. Tot în data de 4 Mai (joi) este programat și Startul Festiv din locația tradițională – Piața Márton Áron – începând cu orele 20:00.

Prima zi a activității sportive – vineri, 5 Mai – debutează dis-de-dimineață cu Shakedown-ul de 2.80 km de la Forțeni, programat să se desfășoare în intervalul orar 08:30-13:00. Asemenea ultimei ediții, raliul va avea startul propriu-zis la ora 15:00 – din parcul de service amplasat în aceeași locație ca și până acum: străzile Kosuth Lajos și Rákóczi Ferenc – când prima mașină de concurs va porni pe etapa ce face legătura cu prima probă. Speciala „Bucin” și cei 28.70 km ai săi vor stabili primele ierarhii provizorii începând cu ora 15:55, urmând ca o oră mai târziu – adică 16:53 – echipajele să pornească pe a doua probă a zilei: „Liban” cu 11.83 km. Reîntorși în parcul de service, concurenții se vor pregăti pentru proba spectacol a municipiului Odorheiu Secuiesc – SSS „Árpád Dietrich”, cu startul primei mașini fiind programat la ora 18:36.

Nu doar prima zi a Raliulul Harghitei powered by Toyota 2023 va fi o copie fidelă a ediției din anul precedent, ci și ziua secundă – sâmbătă, 6 Mai. Programată la ora 10:20, prima trecere pe „Merești” îi așteaptă pe concurenți cu o lungime ușor diferită – startul fiind mutat cu 50 de metri mai în față, pentru a permite amenajarea unei zone de încălzire a pneurilor, în timp ce sosirea va fi amplasată mai aproape de localitatea Mărtiniș. Cei 6.12 km ai noii configurații vor fi urmați – cu start la ora 10:43 – de alți 6.35 km ai specialei „Sânpaul 1”, în timp ce prima secțiune a zilei se sfârșește cu prima trecere pe celebra „Lueta” și ai săi 13.20 km, cu prima mașină de concurs fiind programată să ia startul la 11:11. După ce și această specială va fi încheiată, echipajele vor reveni în parcul de service din Odorheiu Secuiesc unde vor poposi preț de 30 de minute, urmând să repete de două ori aceleași probe speciale, bineînțeles cu o altă pauză de 30 de minute între a doua și a treia secțiune, aceasta din urmă sfârșindu-se cu Power Stage-ul „Lueta 3” programat să înceapă la ora 18:13. Ediția a 31-a a Raliului Harghitei se va încheia sâmbătă seara, începând cu orele 20:00, atunci când în Piața Márton Áron sunt așteptați sportivii, fanii, echipajele tehnice și realizatorii media – pentru Festivtatea de premiere.

Raliul Harghitei powered by Toyota 2023 este un eveniment organizat de Asociația Club Sportiv Maxx Racing, sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv prin sprijinul Consiliului Județean Harghita și al Consiliului Local și Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc, Clubului Sportiv Municipal Odorheiu Secuiesc, Direcției Județene de Sport Harghita.

Evenimentul se desfășoară în conformitate cu toate avizele și aprobările emise de autorități, prin sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Oltul” al Județului Harghita, Inspectoratului de Poliție Județean Harghita – Serviciul Rutier, Inspectoratului Județean de Jandarmi Harghita, Serviciului Județean de Ambulanță Harghita, SDN Harghita – subsidiară Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Harghita, Consiliului Local și Primăriei comunei Lueta, Consiliului Local și Primăriei comunei Mărtiniș și Consiliului Local și Primăriei comunei Feliceni.

 

Foto 1 – ilustrat echipajul câștigător Simone Tempestini și Sergiu Itu (Porsche 997 RGT)
Foto 2 – ilustrație aeriană a centrului municipiului gazdă – Odorheiu Secuiesc
Foto 3 – cămila (emblema) oficială a raliului

Fotografiile sunt semnate de Flavius Croitoriu și Mihai Ștețcu.

 

Biroul de presă,
Raliul Harghitei powered by Toyota 2023

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy