Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Situația celor doi migranți din Sri Lanka, și în atenția vecinilor unguri

Foto: World Travel Guide

De zile întregi, comunitatea locală din Ditrău, judeţul Harghita, fierbe din cauza prezenţei a doi migranţi din Sri Lanka, angajaţi la brutăria din cadrul aşezării. Primarul a convocat o şedinţă publică la care va fi discutată problema, aceasta urmând să aibă loc sâmbătă, a scris, miercuri, portalul Székelyhon.ro, transmite agenția ungară MTI. 

În urmă cu două săptămâni, în comuna Ditrău, unde 98% din cei aprox. 5500 de locuitori sunt de etnie maghiară, au fost angajaţi doi brutar din Sri Lanka. Proprietarul afacerii i-a angajat prin intermediul unei firme care oferă servicii de resurse umane, după ce s-a săturat de faptul că în apropiere nu găsea forţă de muncă potrivită. Deşi sunt de religie romano-catolică (n.r. Agerpres spune că unul este budist), din cauză că sunt de culoare, cei doi migranţi au avut parte de o primire ostilă din partea comunităţii locale.

Pe unul dintre portalurile de socializare, unii localnici au înfiinţat un grup intitulat “Vrem un Ditrău fără migranţi”, în care a luat start o dezbatere aprinsă despre prezenţa străinilor în sat. Au existat şi persoane care şi-au dorit ca noii veniţi să fie “eliminaţi”. Din cauza atmosferei ostile, firma care deţine brutăria i-a mutat pe cei doi în comuna vecină, Lăzarea. Cu toate
acestea, directorul firmei a spus că nu va renunţa la muncitorii migranţi calificaţi, mai mult decât atât, a anunţat că a încheiat deja contracte pentru sosirea a încă un brutar din Sri Lanka şi a patru brutari din Nepal.

Acesta a mai declarat că nu înţelege indignarea, întrucât în trecut, în brutărie au mai lucrat şi brutari din Ungaria, Elveţia şi Ucraina, iar comunitatea nu a avut probleme cu aceştia. De altfel, la brutărie sunt angajaţi aproximativ 100 de oameni din localitate.

Miercuri seara, zeci de protestatari s-au adunat în biserica romano-catolică din localitate, de unde s-au îndreptat către curtea
căminului cultural, iar apoi s-au dus la primărie. Au solicitat ca primarul să iniţieze un referendum pe plan local şi să împiedice angajarea unor migranţi pe teritoriul comunei. Subiectul a fost dezbătut şi la şedinţa de miercuri a consiliului local.

Potrivit primarului Elemér Puskás, este regretabil că unii confundă migraţia cu cei care se mută într-o altă ţară pentru a
munci şi s-a declarat surprins de cât de scindată a devenit comunitatea cu privire la această situaţie. A spus: localnicii ar
putea fi la fel de determinaţi şi în a iniţia nişte grupuri intitulate “un Ditrău fără gunoi”, “un Ditrău fără violenţă domestică”, “un Ditrău fără furt de lemne”. O persoană care a luat cuvântul a spus: “cei din Ditrău nu doresc o altă cultură”, pentru că a lor le este de ajuns, iar forţa de muncă “trebuie plătită”.

Într-un final, primarul a convocat o şedinţă publică pentru sâmbătă dimineaţă, pentru ca subiectul să fie dezbătut în detaliu.
Un comentariu la “Situația celor doi migranți din Sri Lanka, și în atenția vecinilor unguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *