STOP incendiilor de vegetație uscată! Fiți responsabili!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri, 24 martie a.c., pompierii militari harghiteni împreună cu pompierii civili din cadrul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență au intervenit pentru localizarea și lichidarea a 14 incendii de vegetație uscată pe raza județului Harghita, în localitățile Topliţa (5), Remetea, Miercurea Ciuc (3), Tomești (2), Siculeni, Leliceni, Gheorgheni, suprafața totală afectată de flăcări fiind de peste 55 de hectare de teren.
Incendiile au afectat locuințe și alte dependințe ale populației (o casă și o anexă), în municipiul Toplița, iar în localitatea Siculeni un incendiu la vegetația uscată s-a extins la o magazie din lemn și un atelier de lăcătușerie. Ce trebuie să se mai întâmple să conștientizați pericolul? Nu mai dați foc vegetației uscate!

Cu toate că, în ultima perioadă s-au transmis adrese către primăriile din județ în vederea respectării măsurilor de prevenire și interzicere a arderilor necontrolate, iar  echipajele de pompieri militari și voluntari au efectuat în mod preventiv patrulări operative în scopul identificării eventualelor focare, numărul incendiilor de vegetație nu a scăzut.

În zilele următoare, specialiștii Inspecției de Prevenire vor efectua verificări în tot județul în vederea sancționării persoanelor care nu respectă regulile de prevenire la arderile de vegetație uscată și provoacă astfel adevărate dezastre.

Reamintim că ”𝐀𝐑𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐓̧𝐈𝐄𝐈 𝐔𝐒𝐂𝐀𝐓𝐄 𝐒̧𝐈 𝐀 𝐑𝐄𝐒𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐒𝐀̆!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.

Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.

În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.

Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.

În afara acestor situații, pompierii militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu, alături de SVSU Borsec și Corbu, au intervenit prompt pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autotren încărcat cu deșeuri lemnoase, pe DN 15. Echipajele de intervenție au lichidat rapid incendiul, evitând astfel propagarea acestuia la întreaga încărcătură și la autovehicul. Au ars circa 0,5 mc deșeuri lemnoase. Alte șapte intervenţii, înregistrate în cursul zilei de ieri, au constat în acordarea asistenței medicale de urgență (cazuri SMURD).

Totodată, pe lângă aceste misiuni, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă.                                                    

  • ISU Harghita, COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy