Termen la Tribunalul Mureș în dosarul penal al primarului și viceprimarului din Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Se anunță o toamnă interesantă în care vom vedea multe lucruri interesante. O să vedem dacă asaltul asupra justiției va avea succes, dacă după Laura Codruța Kovesi va urma Augustin Lazar, procurorul general al României și dacă se va decide suspendarea președintelui Johannis de către coaliția majoritară pentru a putea tranșa definitiv problema justiției.

Ce e de spus în această poveste este un alt lucru interesant. Dacă studiem cu atenție ce se întamplă pe tema asta în România, începi să te întrebi dacă unii din cei care pretind că apară justția chiar o apară cu adevărat. Până la urmă, modificările propuse de coaliția majoritară PSD-ALDE produce foloase și la celelalte partide, PNL, UDMR și PMP, dar și pentru alții care au deja dosare penale pe rol, fie la procurori, fie la instanțe.

 

De fapt, cinstiți să fim, cam toate partidele au penalii lor și abia așteaptă să scape de ideea pușcăriei.

Pe lângă asta, din păcate, și membri ai aparatului de justiție par să fi facut pactul și să fi trecut de partea cealaltă, în așa fel încât decizii de instanță date de unii judecători să fie foarte discutabile. Din cauza că sunt prieteni cu inculpații sau cu prietenii sau partenerii de afaceri ai acestora, din cauza că gândesc la fel ca unii inculpați și tot așa. Și preferă să dea decizii discutabile, decât să fie obiectivi și să judece pe baza probelor. Mai invocă un protocol, o interceptare și decid că nu există fapta, doar cu gândul că dacă e sa-l condamne cineva pe cel judecat, care poate îi e prieten sau e prietenul prietenului său, să nu fie el, ci un alt judecător de la instanta superioară.

Nici la acest capitol Harghita nu face excepție.

Mâine e termen la Tribunalul Mureș în dosarul penal în care primarul și viceprimarul din Miercurea Ciuc sunt judecați pentru fapte de corupție, trimiși în judecată de catre DNA. Un dosar plin de amânări, tergiversări și tot felul de lucruri ciudate, acceptate de judecător, o doamna pe nume Petka Erzsebet. Un judecător care a dat impresia de multe ori în instanță că nu ea conduce lucrările, ci inculpații. Conform celor relatate nouă de persoane care au asistat la proces, primarul Raduly Robert se plimba prin sală ca prin oraș, nu respectă solemnitate ședinței, fără ca judecătorul să intervină. Iar motivele amânărilor erau de multe ori puerile pentru un școlar, ce să mai spunem de un judecător. Ba era răcit avocatul, ba inculpatul și tot așa.

Așa că nu ne-ar mira ca mâine, după pauza de vară, judecătoarea să decidă așa cum s-a decis și în dosarul altui lider maghiar, Mezei Janos, achitat în iulie, în mod absolut surprinzător, în ciuda unor dovezi zdrobitoare, audio-video, adică să decidă achitarea inculpaților. Pentru că și în dosarul lui Mezei Janos, judecat la Tribunalul Harghita se ridică semne serioase de întrebare cu privire la obiectivitatea și corectitudinea deciziei. Și aici s-a urmat aceeași rețetă a tergiversărilor termenelor, sub tot felul de pretexte, decizii care au venit în sprijinul inculpatului și tot așa, până la surpriza finală, a achitării pentru toate faptele de care Mezei Janos era acuzat.

Și la Tribunalul Harghita ședințele erau ca la târg, avocatul inculpatului făcea legea după cum voia, iar judecătorul părea, câteodată, mai degrabă spectator decât cel care conduce ședința.

Că la Tribunalul Harghita exista o problemă reală în ceea ce privește judecarea cauzelor penale o arată și dosarul lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, care are un nou termen în 10 septembrie. Un dosar în care șeful Secției Penale a Tribunalului Harghita, Lorincz Romeo, cel care a judecat și dosarul lui Mezei Janos, s-a abținut de la început, invocând motive de incompatibilitate, bazate pe faptul că este în relații cu Borboly Csaba. Un dosar care s-a plimbat de la un judecător la altul, din toamna lui 2015, judecătorii fiind schimbați pe motiv de mutare. Adică plecau din județ spre alte zări, cum prindeau ocazia. Cu toate acestea, unul dintre ei, judecând cu Codul Penal, nu după ce se spune la televizor, a decis condamnarea a 3 inculpați, cei mai mici din ecuația penală. Dar acest lucru spune multe, pentru că dacă ultima piesă a fost condamnată, atunci sunt niște așteptări și la cei mari.

Rămâne de văzut cum va fi această toamnă. Dar e bine ca oamenii din această țară, cei care cred și își doresc o țară curată, cu cât mai puțină hoție și corupție, care luptă pentru un viitor mai bun pentru ei și familille lor, să știe că lupta e grea și de multe ori cei care ar trebui să apere aceste idei sunt de partea cealaltă a baricadei.

D.E.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy