Ținutul secuiesc la maghiari, un fel de Dacia la români

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Politicienii maghiari au terminat de făcut tot ce aveau de făcut pentru maghiarii din România. Au creat locuri de muncă pentru aceștia, au rezolvat problemele salariilor și pensiilor pentru maghiari, infrastructura, școlile și spitalele, etc. Totul este gata și ultima treabă pe care o mai au de făcut este obținerea autonomiei într-o zonă geografică numită ”Ținutul secuiesc”.

Acum, când zona politică fierbe în România și cei de la guvernare sunt dispuși să facă compromisuri, ar fi un moment prielnic ca acest Ținut secuiesc chiar să devină autonom ca să vadă toți maghiarii cum arată această autonomie. Desigur că nimeni dintre cei care vor ținut autonom nu spune cine va mai plăti maghiarilor pensiile, ajutoarele sociale și cine le va mai da subvenții pentru agricultură, pășunat sau păduri, cine va plăti polițiștii sau funcționarii publici, dar asta e altă poveste. Ideea e că nu ar fi rău ca acest Ținut secuiesc să se înființeze, măcar de probă, o perioadă de timp ca să vadă toată lumea că este imposibil să ții această regiune din resursele ei interne, iar Ungaria, cât a investit până acum în zonele populate de maghiari, tot atât va investi și dacă se va face Ținutul secuiesc.

Ideea este alta. Dincolo de resursele economice, Ținutul Secuiesc nu ar avea nici măcar identitate culturală. E ca și cum românii ar face un Ținut dacic. În zona așa zisului Ținut Secuiesc doar câțiva maghiari s-au declarat secui și 99% dintre maghiari nu știu să citească nici  măcar o propoziție scrisă în alfabetul secuiesc cu rune. Adică sunt mai mulți maghiari care știu să citească și să scrie în alfabetul românesc decât în cel secuiesc. Poate, dacă-i spunea Ținutul maghiarilor liberi, sau Ținutul unguresc, sau orice care să țină de tradiția maghiară, avea și o bază culturală, dar așa, cu ”secuiescu” nu prea are sens.

Sperăm ca politicienii romani, la fel de incompetenți ca cei maghiari, să nu cumva să se trezească că vor și ei Ținutul dacic și să vrea autonomie pe zona fostei Dacii, că să vezi atunci scandaluri politice.

Oricum ar fi, redeschiderea disputei pe autonomia pe criterii etnice în anul Centenarului Unirii în România este o greșeală politică care îi va costa mult pe politicienii maghiari deoarece românii o vor lua ca pe o provocare și vor acționa ca atare. Din păcate, politicienii români sunt de multe ori mult mai incompetenți decât cei maghiari și nu vor înțelege că UDMR vrea doar să își facă imagine, ci vor crede că maghiarii au ceva contra României existând riscul ca, în prostia lor, politicienii români să se răzbune pe zonele cu populație maghiară.

Este mare păcat că se întâmplă așa ceva și că politicienii maghiari, în loc să se ocupe să le fie bine maghiarilor, caută iar scandal pe care îl vor găsi din plin deoarece se suprapun cu scandalul pe o sărbătoare a unirii la români.

Din tot acest scandal vor avea de pierdut doar maghiarii și românii de rând care vor fi învrăjbiți unii contra celorlalți. Pe cealaltă parte, politicienii maghiari și români își vor da mâna pe la spate, își vor crește averile și vor fura în continuare și împreună căci corupția din România nu ține cont de naționalitate, corupții din politică sunt ca frații, indiferent de etnie.

Iosub Robert

harta-Dacia-Burebista

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy