Toplița: Un dulce foc electoral cu fum ușor, dar urât mirositor

0

Articol disponibil în: Română

Merită să readucem în realitate și în  memoria cititorilor, locuitori ai municipiului Toplița și nu numai, momente frumoase, benefice și îndrăznețe, cu iz măreț pentru istoria modernă și contemporană a Topliței, fragmente foarte interesante  pe care le-am descoperit într-un interviu acordat de PLATON STELU, primarul municipiului Toplița intitulat ,, ING. Stelu Platon – „Romanii au rezistat multe secole in Harghita si Covasna, nu vor pieri tocmai acum, cand vor unii sa-i izoleze in inima Europei Unite” publicat în ziarul ,,Formula AS” nr. 1008 din anul 2012:

,,Trebuie să vă spun că am vocația construcțiilor noi. Îmi place să-mi leg numele de cladiri destinate comunității. După terminarea spitalului, am reușit să reabilitez, aproape de la zero, cladirea în care se află primăria, casa de cultură și biblioteca municipală. Am construit piața agro-alimentară și am introdus în programul de reabilitare termică mai multe blocuri de locuințe. Am refăcut drumuri și trotuare, am introdus zeci de kilometri de apă și canalizare, suntem la final cu stația nouă de epurare a apelor uzate, o investiție de două milioane de euro. Avem în plan, cu bani europeni, construirea unei gropi ecologice de gunoi și închiderea celei vechi. Vorbind de fonduri europene, am semnat contracte în valoare de 11,5 milioane de euro, pentru trei proiecte aflate în faza de licitație: un azil de bătrâni, o centrală termica și asfaltarea a 41 de străzi, cu iluminat suplimentar, pe baza de celule voltaice. .. Vom încuraja cu prioritate turismul și agricultura ecologică, domeniile care merg cel mai bine în zona noastră lipsită de poluare. Am avut grijă să concesionăm circa 3000 de hectare de pășune din Călimani fermierilor toplițeni, crescători de oi și vaci.! ”

Nimic  nu este  mai frumos în atribuirea realizărilor personale!

 

Și tot acolo,  legat de sumele primite de la Guvern (n.n.se referă la partidele de guvernământ) Stelu Platon a mai afirmat: ,,… a trebuit să ne descurcăm cu sponsori și cu capital privat, destul de subțire în zona asta.  Totuși, am reușit să modernizez spitalul, dându-le toplițenilor o mostră din priceperea mea ca manager și determinându-i să mă voteze la primarie.” ?!

Numai plinătate de modestie?!

În același interviu Platon Stelu a mai ieșit în public și cu niște proiecte incendiare:

,, Am semnat deja două autorizații private de construcție foarte importante. Este vorba de construirea a patru microhidrocentrale – o investiție de 10 milioane de euro, și o altă investiție de 9 milioane de euro, care înseamnă o centrală electrică pe bază de biomasă și deșeuri de lemn. Ele fac parte din programul meu electoral concret, realizabil pe bani privați…”

Deci, a semnat?!

Aceasta s-a întâmplat în anul 2012.

De la data interviului au trecut 7 ani.

 

Dacă analizăm vocația primarului Platon Stelu pentru construcțiile noi, din exemplele date în interviu, nu prea se potrivesc afirmațiile cu realitatea.

 Că îi place să-și lege numele de clădiri destinate comunității, este altă socoteală.!

Aceasta pentru ca să înțeleagă toată lumea!

  • Spitalul; clădirea în care se află primăria, casa de cultură și biblioteca municipală; blocurile anvelopate și azilul de bătrâni nu fac parte din vocația de constructor a primarului. Acestea au fost construite cu mulți ani înainte de a fi ales primar.

În epoca Platon Stelu, toate acestea, pe care le-a amintit în interviu nu fac parte din categoria construcțiilor noi, pentru care are vocație. Acestea au fost sută la sută reabilitate.

  • Dintre construcțiile care-i atestă ,,vocația construcțiilor noi” sunt numai: piața agro-alimentară, (dar și aceasta în mică măsură, deoarece se știe de ce i se mai spune ,,Piața Lidl” și cine a construit-o) și stația nouă de epurare a apelor uzate ( Dar și aici ar fi comentarii)?!
  • Drumurile, trotuarele, zecile de kilometri de apă și canalizare sunt investiții care n-au nici o legătură cu vocația primarului pentru construcțiile noi.

Este interesant de văzut și ce s-a ales de unele proiecte amintite:

  • Legat de Groapa ecologică de gunoi, pe care a trâmbițat-o în mass-media, de ce nu explică pe teritoriul cărei unități administrativ- teritoriale se află și ce activitate de constructor a desfășurat primarul toplițean la realizarea acesteia ?!
  • Asfaltarea celor 41 de străzi s-a realizat. Este adevărat! Dar, despre calitatea lucrărilor va ,,vorbi” timpul, după trecerea termenului de garanție pentru fiecare stradă, ( și va fi, vai de capul municipiului cu cârpelile gropilor din străzile asfaltate, deoarece, pe unele străzi prin asfalt au crescut păpădii, în termenul de garanție?!.)
  • Iluminatul suplimentar, pe baza de celule voltaice, în realitate, apare doar ca formă.

Este vorba despre cei 300 de stâlpi care fac parte din același proiect cu asfaltarea străzilor. Din cei 300 de stâlpi cu celule voltaice și becuri, aproape 90 la sută, sau sută la sută nu luminează nici măcar o palmă de teren de pe raza municipiului Toplița.

Va trece termenul de garanție și vor intra în administrarea municipiului și va trebui să-i doteze cu cele necesare iluminatului cu bani publici din buzunarele toplițenilor.

Și totuși un stâlp din cei 300 cu celule voltaice și braț cu neon, din apropierea Primăriei,  este folosit ca în fotografie, respectiv, suport pentru CIORI?!

Oare de ce Primarul  nu se ține de capul constructorului să facă cei 300 de stâlpi funcționabili în termenul de garanție?! Este mare semn de întrebare?!

Oare cine se face vinovat de această anomalie?!

  • Încurajarea cu prioritate a turismului s-a mai mișcat ceva, dar nesemnificativ după potențialul municipiului.
  • Agricultura ecologică este o lozincă frumoasă. Ar fi interesant de aflat, cu ce a încurajat PRIMĂRIA, concret, agricultura ecologică și cu ce sume de bani s-a sprijinit acest sector, despre care primarul vorbește că este prioritar?!
  • Este adevărată afirmația că pe cele 3000 de hectare de pășune din Călimani, în fiecare vară pasc turmele și cirezile fermierilor toplițeni, crescători de oi și vaci, și nu numai.

 Tot la fel de adevărat este și faptul că din cele 3000 de hectare de pășune, amintite în interviu,  fac parte și parcelele pentru care în dreptul numelui lui Platon Stelu, primarul municipiului Toplița scrie ,,inculpat”, într-un Dosar penal, care se află pe rolul Tribunalului Harghita din anul 2016, care se judecă în urma unui Rechizitoriu depus la Tribunalul Harghita de către DNA- Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în care primarul Platon Stelu este suspect pentru săvârșirea infracțiunilor de: Complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentare cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei”; Fals intelectual.

Procesul este în derulare.

  • Legat de afirmația semnării celor două autorizații private de construcție, respectiv construirea a patru microhidrocentrale și a unei centrale electrice pe bază de biomasă și deșeuri de lemn, acestea într-adevăr au făcut parte din programul electoral a lui Platon Stelu, concret, realizabil pe bani privați

De cele 4 microhidrocentrale, care trebuiau realizate pe bani privați investiție de 10 milioane de euro, nu s-a ales nimic, rămânând doar o promisiune electorală nerealizabilă.

Dar, s-a făcut totuși ceva?!

S-a vândut suprafața de teren proprietate privată a municipiului Topliţa, înscris în CF nr.50821 Topliţa, CF nr.50824 Topliţa, CF nr.50823 Topliţa, CF nr.50827 Topliţa, CF nr.50826 Topliţa, CF nr.50828 Topliţa, CF nr.50822 Topliţa, către SC HR ENERGY SRL, cu unul dintre sedii în Toplița, strada Cerbului, Bl. G, Ap.8 ?! județul Harghita,  firmă care, la rândul ei,  a revândut acest teren?!

Cui și cu cât?!

Aceasta este o mare enigmă ce trebuie dezlegată?!

Poate ne spune primarul, cine este acum, proprietarul terenului din CF-urile enumrerate?!

Atât s-a realizat din cele 4 microhidrocentrale, trâmbițate de primarul Platon Stelu în mass-media?!

  • Centrala electrică pe bază de biomasă și deșeuri de lemn, care după spusele primarului, trebuia să se realizeze din bani privați, investiție de 9 milioane de lei, pentru care a semnat autorizație privată de construcție, nu știe nimeni unde se află amplasată, ce și câți kw produce?!

Numai primarul știe unde sunt amplasate patru microhidrocentrale și centrala electrică pe bază de biomasă și deșeuri de lemn, din moment ce susține că a semnat două autorizații private de construcții pentru acestea,  care au făcut parte din programul său electoral, realizabile pe bani privați?!

Despre aceste două proiecte ce le spune celor care l-au ales?!

O frecție la un picior de lemn?!

 

În acel interviu, primarul Topliței a mai spus:

,,Și românii, și maghiarii s-au deșteptat! Nu-i mai poți păcăli cu promisiuni, au depășit perioada în care-i puteai prosti, vor să vadă dacă ai facut ceva, dacă te pricepi la ceva, nu doar la întors vorbele. Mi se pare normal să fie așa, mai ales că, la alegerea unui primar, nu prea contează apartenența politică.”

Din păcate, multe din afirmațiile lui  Platon Stelu în interviul din ,,Formula AS” în urmă cu 7 ani, au fost un fum frumos, gros, grețos și urât mirositor, ieșit dintr-un mare foc  artificial (programul electoral al primarului) , fum care s-a risipit în aer (mass-media) la nivel național, după dispariția căruia au mai rămas la sol doar câțiva cărbuni moi și foarte multă cenușă, care s-a risipit în bătaia vântului, după cum ați putut remarca din succinta analiză doar a unei părți din interviul primarului municipiului Toplița, Platon Stelu.

Aproape tot ce s-a realizat fizic este de o calitate îndoielnică, de la străzi asfaltate la cei 300 de stâlpi cu becuri pentru iluminat suplimentar, pe baza de celule voltaice și chiar blocurile anvelopate?!

Să dea Dumnezeu ca locuitorii Topliței și românii și maghiarii și ceilalți, să se deștepte, să nu mai poată să fie  păcăliți cu promisiuni și în anul 2020, numai cu întorsul vorbelor, așa cum a afirmat Platon Stelu, primarul municipiului Toplița în interviul din ,,Formula AS”  din anul 2012. Ar fi foarte bine ca alegătorii să-și deschidă ochii cu adevărat și: ,,să vadă dacă ai facut ceva, dacă te pricepi la ceva, nu doar la întors vorbele. ” Da. Dar dacă ai făcut ceva bun și folositor pentru  oameni, nu numai cantitativ?!

Multe au rămas la nivel de promisiuni electorale.

Este mai mult decât rușinos faptul că în interviul de care ne ocupăm, primarul își asumă, personal,  toate ne (realizările) susținute în fața presei, de parcă ar fi numai ale lui, lăsând la o parte consilierii locali care l-au sprijinit, conform legii, o parte din salariații Primăriei, Guvernul României, Consiliul județean și nu în ultimul rând populația municipiului Toplița și firmele din municipiu ?! Nu sunt numai merite personale?!

Din cele prezentate se pot foarte ușor trage concluziile necesare, cum se stă cu promisiunile electorale și cine le-a făcut cu bună știință și cu întorsul vorbelor. S-a văzut cine le-a întors, primarul în exercițiu, care-și asumă toate realizările,cu precizarea că m-am referit numai la cele prezentate în interviul din anul 2012 din ,,Formula AS”.

 

VASILE GOTEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy