Trecem la ora de iarnă. Ceasurile se dau înapoi cu o oră

0

Articol disponibil în: Română

În ultimul weekend din octombrie trecem, cum popular se spune, la ora de iarnă. În noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 04:00 devine ora 03:00.

Astfel, ziua de 31 octombrie 2021 devine cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore.

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărui scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Anul 2021 ar putea fi ultimul cu o schimbare de sezon a orei standard, după ce Comisia Europeană a cerut renunţarea la schimbarea orei, dar România nu a ratificat încă recomandarea.

România a aderat la ora de vară în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, fiind reintrodusă în România în anul 1979.  Primul care a sugerat introducerea orei de vară a fost inventatorul și politicianul american Benjamin Franklin, în anul 1784.

Medicii spun că schimbarea orei poate afecta organismul, mai ales în cazul categoriilor aflate la extreme: copiii şi vârstnicii. Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.

Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy