Trei incendii de vegetație uscată, stinse de pompierii harghiteni în ultimele 24 de ore

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Odată cu încălzirea vremii, incendiile care au drept cauză focul deschis efectuat pentru arderea miriștilor ori a vegetației uscate au tendința să se înmulțească.

foto cu caracter ilustrativ

Astfel, numai în cursul zilei de ieri, 31 martie 2021, pompierii militari harghiteni au acționat pentru stingerea a 3 incendii de vegetație uscată, care au afectat aproximativ 25 ha, iar în cazul a două dintre acestea, exista pericol de propagare la pădurile din apropiere.

Pompierii militari din cadrul Detașamentelor Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc și Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, în cooperare cu SVSU Corund și Subcetate au reușit localizarea și stingerea acestor incendii, care au avut loc în localitățile Miercurea Ciuc (zona Jigodin), Corund și Subcetate (sat Filpea), împiedicând astfel propagarea flăcărilor către vecinătăți.

În vederea reducerii numărului de arderi și a evitării riscului ca incendiul să se extindă și să provoace pagube, revenim și facem același apel către cetățeni pentru respectarea măsurilor de prevenire:

La arderea miriştilor: 

        condiţii meteorologice fără vânt;

        parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

        izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

        desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

        asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

        asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

        asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale:

        condiţii meteorologice fără vânt;

        colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

        executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

        curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;

        desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

        asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

        supravegherea permanentă a arderii;

        stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

        interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Respectând aceste măsuri minimale privind utilizarea focului deschis, cetăţenii pot evita consecinţele grave asupra comunităţii prin producerea de pagube materiale, afectarea mediului înconjurător în situaţia nerespectării acestora și chiar pierderea de vieţi omeneşti.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy