„Turul ciclist al Ţinutului secuiesc” o altă provocare a UDMR la adresa românilor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ședința din 8 august 2022, Consiliul Județean Harghita a adoptat o serie de hotărâri, printre care și cea referitoare la alocarea sumei de 70.000 lei pentru sprijinirea organizării Turului Ciclist al Ținutului Secuiec – în condițiile în care finanțarea identică acordată evenimentului de către Consiliul Județean Mureș a fost atacată de deputatul Dan Tănasă la Prefectura Mureș.

Interesant este faptul că respectiva alocare fost propusă spre dezbatere în regim de urgență chiar de Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita,  cu toate că de ceva vreme instituția se confruntă cu probleme financiare majore, iar rectificarea bugetară adoptată acum două zile s-a făcut prin tăieri de fonduri de la alte capitole bugetare. Din nou, se observă faptul că reprezentanții Consiliului Județean Harghita sunt incapabil să se concentreze pe alocări de fonduri în domenii cu adevărat importante (cum ar fi cazul DGASPC, despre care am mai scris că și-a scos apartamentele la vânzare)  – click AICI pentru articol – și se continuă acordarea de finanțări către proiecte cel puțin controversate cum e cel menționat.

Este incredibil cum găsește UDMR bani publici și timp să facă activități cu nume ce instigă la separatism. De Ziua Naționala a României, a căror cetățeni sunt, cei de la UDMR au investit în steaguri negre de doliu.

Primăria Târgu Mureş a anunţat marți, 9 august, aprobarea sumelor pentru finanţarea nerambursabilă, din fondurile bugetului local, pentru proiecte sportive pe semestrul al II-lea al acestui an, acordarea în regim de urgenţă a unei sume de 80.000 din buget pentru „Turul ciclist rutier Szeklerland (al Ţinutului secuiesc)” provocând reacţii dure din partea partenerilor de coaliţie ai UDMR, între care şi PNL, relatează Agerpres.

„ (…)Consiliul Local a aprobat sumele pentru finanţarea nerambursabilă, din fondurile bugetului local, pentru proiecte sportive pe al II-lea semestru al anului 2022 precum şi sumele necesare pentru finanţarea acţiunilor, proiectelor şi a programelor culturale pentru anul 2022, în urma rectificării bugetare aprobate în iulie. Tot în şedinţă a fost aprobată încheierea unui acord de colaborare între Municipiul Târgu Mureş şi Clubul sportiv Intersport, în vederea organizării, în parteneriat, a evenimentului internaţional «Turul ciclist rutier Szeklerland (al Ţinutului secuiesc)». Acest tur, ajuns la ediţia a XVI-a, va alinia la startul competiţiei din centrul oraşului 20 de echipe din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Evenimentul va fi transmis direct prin live stream”, a precizat Primăria Târgu Mureş, într-un comunicat de presă.

Partidul Naţional Liberal Mureş a anunţat  că a boicotat, prin absenţa consilierilor săi locali, şedinţa extraordinară a Consiliului Local Târgu Mureş, privind organizarea în parteneriat a evenimentului „Turul ciclist al Ţinutului secuiesc” şi alocarea, pentru acesta, a sumei de 80.000 lei.

PNL Mureş salută votul exprimat de PSD, PRO România şi PMP. PNL şi celelalte trei partide menţionate, reprezentate în Consiliul Local al municipiului Târgu Mureş, nu au girat alocarea unei sume importante pentru un eveniment denumit după un ţinut care nu există. Cu votul UDMR şi al unuia dintre consilierii POL, proiectul de hotărâre a fost adoptat. Sub masca susţinerii sportului, din forul legislativ al municipiului Târgu Mureş, s-a legitimat, astfel, o abordare segregaţionistă şi periculoasă, fapt pe care PNL Mureş îl dezavuează”, a arătat liderul PNL Mureş, Ciprian Dobre, într-un comunicat de presă.

Dobre a spus că asemenea iniţiative creează „un climat de tensiuni inutile şi precedente periculoase”, mai ales că spaţiul public ar fi fost poluat în ultima perioadă şi cu alte acţiuni „aflate la limita sau în afara cadrului legal”.

Liderul PRO România Târgu Mureş, Claudiu Maior, consilier local, a arătat că alocarea sumei de 80.000 lei ar fi avut la bază o cerere de parteneriat înregistrată în ianuarie 2022, care ar fi a fost depusă abia în data de 3 august 2022.

Asociaţia Intersport cu sediul la Miercurea Ciuc, având ca persoană de contact pe numitul Carol Eduard Novak, din partea UDMR, Ministru al Sportului, va primi din banii cetăţenilor târgumureşeni, 80.000 de lei în regim de urgenţă pentru organizarea «Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc». Semnează nevasta domnului pentru acest parteneriat! Ştim cu toţii ce se ascunde de fapt în spatele lui sau misterul din spatele lui. Atenţie! Din banii cetăţenilor târgumureşeni, un ONG din Harghita primeşte fonduri pentru acest eveniment (…) Un referat de urgentare care nu are temei legal, ni se aruncă din nou în faţă. Mai mult, cererea de parteneriat nr. 194/08.01.2022, atenţie, ianuarie 2022, a fost depusă de Intersport abia în 3 august 2022. Nimeni din executivul primăriei nu a identificat textul legal prin care acest eveniment de promovare a ţinutului secuiesc reprezintă un obiectiv de interes local. E bine că avem de toate la Târgu Mureş: boscheţi, mizerie, statui, tablouri, etc. şi primarul împarte banii după cum îl taie capul, că doar poate cu sprijinul majorităţii UDMR din Consiliul Local şi a unei părţi din consilierii PNL şi PSD.”, a arătat liderul PRO România Târgu Mureş, pe Facebook”, a arătat liderul PRO România Târgu Mureş, pe Facebook.

A  XVI-a ediție a Turului ciclist al Ţinutului Secuiesc a debutat marţi, la Debrecen (Ungaria), cu o etapă de 91,7 km.

Luni seara a avut loc prezentarea celor 20 de echipe care vor lua parte la cursă, dintre care cinci sunt din România, Giotti Victoria – Savini Due (continentală), UVT-Devron West Cycling Team, MENtoRISE Elite Team CFX, Team Novak şi CSA Steaua.

Miercuri se desfăşoară etapa a doua, Târgu Mureş – Miercurea Ciuc (161,6 km), joi va avea loc etapa a treia, Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe (136,8 km), vineri, etapa a patra va avea loc între Sfântu Gheorghe şi Băile Harghita (144 km), iar ultima etapă, a cincea, se va alerga sâmbătă, între Odorheiu Secuiesc şi Miercurea Ciuc (149,8 km).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy