UDMR depune din nou în Parlament proiectul Codului Administrativ

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În sesiunea parlamentară de primăvară, grupul UDMR susține proiecte legislative care vor contribui la dezvoltarea regiunilor și la prosperitatea comunităților locale

Dezvoltarea regiunilor și a comunităților locale sunt, în continuare, priorități majore pentru senatorii și deputații UDMR. Legiuitorii Uniunii și-au anunțat intenția de a continua, și în această sesiune parlamentară, inițierea și susținerea proiectelor legislative care vor contribui la realizarea acestor două obiective. Grupul senatorilor și a deputaților UDMR a stabilit, în cadrul unei ședințe care a avut loc la finalul săptămânii trecute, ordinea de priorități pentru sesiunea de primăvară.

 

Noul Cod Administrativ

Obiectivul grupului UDMR este de a se depune din nou în Parlament proiectul Codului Administrativ pentru a remedia deficiențele procedurale semnalate de Curtea Constituțională. Legea adoptată anul trecut de Parlament, dar contestată la Curtea Constituțională de președinte și opoziție, ar crea o administrație publică descentralizată, europeană și transparentă în România și ar conferi drepturi lingvistice minorităților naționale, stabilind, totodată, o relație mai eficientă, centrată pe cetățean, între instituțiile publice și cetățeni.

 

Mai mulți bani pentru administrațiile locale

În cadrul ședinței, parlamentarii Uniunii au fost de acord că UDMR poate susține adoptarea bugetului de stat pe 2019 numai într-o formă care să ofere soluții financiare reale administrațiilor locale: impozitul pe venit trebuie să rămână în totalitate la nivel local, iar în vederea repartizării acestor sume, formula din proiectul de lege trebuie modificată în beneficiul administrațiilor locale și județene. UDMR consideră că din bugetul de stat din acest an trebuie alocate resurse financiare pentru modernizarea spitalelor, aeroporturilor, drumurilor județene și construirea de autostrăzi în Transilvania.

Deputații și senatorii UDMR vor continua activitatea începută anul trecut în sprijinul județelor slab dezvoltate din punct de vedere economic: sunt necesare mai multe forumuri și dezbateri de specialitate în acest sens. Totodată, sunt necesare programe care să sprijine întreprinderile mici și mijlocii și să finanțeze proiecte de dezvoltare economică. De asemenea, se va acorda prioritate susținerii comunităților locale din zonele montane, și facilitarea accesului acestora la diferite programe naționale de finanțare. După ce administrarea financiară a întreprinderilor mici și mijlocii a fost readusă la nivel județean, trebuie continuată descentralizarea ANAF, prin acordarea personalității juridice direcțiilor județene ale acestuia. Comisariatele de Protecție a Consumatorului ar trebui tratate în mod similar, deoarece ambele instituții gestionează probleme importante la nivel local.

În noua sesiune parlamentară trebuie clarificate reglementările privind legea fondului funciar, pentru a se putea cadastra și terenurile aparținând imobilelor construite pe terenurile fostelor cooperative.

Legea care prevede despăgubirea cetățenilor în cazul daunelor cauzate de animale sălbatice, elaborată de UDMR și adoptată de Parlament, dar contestată de președinte la Curtea Constituțională, continuă să reprezinte o prioritate pentru legiuitorii Uniunii.

 

 Sistem educațional centrat pe nevoile copilului

Grupul parlamentar al UDMR va urgenta adoptarea propunerii legislative a Uniunii de modificare a Legii Educației. Aceasta nu a fost, încă, inclusă pe ordinea de zi a comisiilor parlamentare. Proiectul ar permite finanțarea centrată pe copil, ar oferi oportunități de formare cadrelor didactice, ar introduce programul ”o masă caldă la prânz” în instituțiile de învățământ și ar reglementa sistemul educațional after-school.

 

Sistem social și de sănătate publică centrat pe pacient

Legiuitorii UDMR își mai propun continuarea descentralizării sistemului sanitar și regândirea necesității examenului de rezidențiat. Totodată, legiuitorii UDMR vor iniția o lege care să permită finanțarea, din bugetul de stat, a programelor naționale de screening și prevenire a bolilor, iar legea privind statutul pacienților ar urma să fie actualizată în baza acestei inițiative. În domeniul muncii și protecției sociale, parlamentarii UDMR doresc să găsească o soluție pentru sprijinirea organizațiilor care oferă servicii sociale și pentru eliminarea deficiențelor apărute în urma adoptării Legii Pensiilor, în decembrie, anul trecut.

 

În cadrul ședinței reunite, senatorii și deputații UDMR au reconfirmat în funcțiile de conducere liderii celor două grupuri parlamentare. Potrivit deciziei, deputații UDMR vor fi, în continuare, conduși de liderul grupului, Korodi Attila, de viceliderii Szabó Ödön și Márton Árpád, respectiv de secretarul Apjok Norbert. Grupul UDMR din Senat va fi condus de senatorul Cseke Attila, în calitate de lider, și de Fejér László Ödön, vicelider, respectiv Császár Károly, secretar.

Plenul celor două Camere i-a reconfirmat în funcție pe chestorii Seres Dénes și Tánczos Barna.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy