Un proces penal care este atât de lung și de lat încât n-a mai încăput în județul Harghita? Drum sigur spre PRESCRIPȚIE?!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Ziar Harghita

 

Este vorba despre un proces penal, în care se află, ca inculpat și actualul primar al municipiului Toplița.

Acest proces a început în luna septembrie a anului 2016 la Tribunalul Harghita, care metamorfozându-se timp de aproape 4 ani, a ajuns atât de lung și de lat, încât din luna mai a anului 2020, n-a mai încăput în județul Harghita și a fost transferat la Tribunalul Bacău…?!

Despre acest proces, se poartă tot felul de discuții, pe la colțuri, cum se spune, peste tot unde oamenii se întâlnesc și pot face schimburi de idei, în centrul cărora, bineînțeles că s-a aflat și se află, actualul primar al Municipiului Toplița, Județul Harghita, pe care mulți care nu cunosc acuzațiile ce i se aduc primarului de către procurori, îl ,,plâng” pentru faptul că a ajuns în această situație?!

În legătură cu acest Dosar, precizez că etapa actuală a procesului penal (chiar dacă a început acum aproape 4 ani), reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

M-am hotărât să scriu aceste însemnări la aflarea veștii că acest proces, care trebuia finalizat la Tribunalul Harghita, unde a început în 2016 și unde avem judecători competenți, bine pregătiți din punct de vedere profesional, a părăsit meleagurile harghitene și Tribunalul Harghita și a ajuns în județul Bacău, mai precis la Tribunalul Bacău.

 

Din respect pentru locuitorii municipiului Toplița, oameni harnici, onești și cinstiți, care nu cunosc adevăratele acuze care i se aduc alesului și realesului lor, primarul municipiului Toplița, am să redau, pe scurt povestea acestui proces.

În luna septembrie 2016, după aproape 2 ani de cercetări Direcția Națională Anticorupție (DNA), printr-un Buletin de Presă au făcut cunoscut  faptul că procurorii DNA- Serviciul Teritorial Târgu Mureș au trimis în judecată, în stare de libertate pe inculpații: primarul municipiului Toplița, județul Harghita, pe un fost șef de birou de la Primăria municipiului Toplița, pe reprezentantul unei Cooperative Agricole din Toplița și Cooperativa respectivă.

Primarul municipiului Toplița și fostul șef de birou au fost trimiși în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.

Reprezentantul Cooperativei Agricole din Toplița și Cooperativa respectivă au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Este interesantă starea de fapt:

În 14 septembrie 2009 inculpatul reprezentant al Cooperativei Agricole din Toplița a completat, semnat și a depus mai multe documente false la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în vederea acordării sprijinului financiar, în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru un teren de 758,56 ha, reprezentând pajiști permanente, ce aparținea în realitate Municipiului Toplița.
Inculpatul a beneficiat și de sprijinul celorlalți doi inculpați Primarul și șeful de birou, care au întocmit și i-au pus la dispoziție documente false din care rezulta că Primăria municipiului Toplița a transferat terenul în suprafața de 758,56 ha Cooperativei Agricole.

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care nu exista nicio asociere între Cooperativă și municipiul Toplița și nici nu era încheiat vreun contract de închiriere/arendare/concesionare între aceasta și Consiliul Local Toplița.

De asemenea, la momentul respectiv, Cooperativa nu deținea animale în proprietate și nu era înregistrată în Registrul național al exploatațiilor.

Procedând în această manieră, reprezentantul Cooperativei a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile din bugetul general al Uniunii Europene în valoare de 613.878 lei.

În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților: Primarul Municipiului Toplița și reprezentantul Cooperativei
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Dosarul penal a fost înregistrat la Tribunalul Harghita în data de 20 septembrie 2016

Din septembrie 2016, până în mai 2020 la Tribunalul Harghita au fost 36 de amânări.

Primul termen de judecată a fost în data de 27.03.2017 când s-a făcut o cerere de amânare.

În anul 2017 s-au făcut 6 amânări din diverse motive.

În anul 2018 s-au făcut 8 amânări pentru reaudierea martorilor audiați în cursul urmăririi penale, lipsa unor apărători ai inculpaților;

În anul 2019 s-au făcut 13 amânări a cauzei. Printre motive au fost: lipsa apărătorilor unor inculpați, cereri de amânare formulate de apărătorii inculpaților, lipsă temporară a titularului completului de judecată, reaudiere martori audiați în cursul urmăririi penale, emiterea unor adrese, cerere de recuzare formulată de apărătorii inculpaților de respingere a unui judecător etc.

În anul 2020 au fost 9 amânări, cu suspendare pe durata stării de urgență, emiteri adrese, cereri de amânare formulate de apărători, soluționare cerere de recuzare formulată de un apărător; respingere cerere de recuzare formulată împotriva unui judecător, cereri de amânare din partea apărătorilor etc..

În data de 22 mai.2020, în urma declarației de abținere formulată de un judecător în ceea ce privește soluționarea dosarului, Curtea de Apel Târgu Mureș a desemnat Tribunalul Bacău, ca instanță competentă să soluționeze acest Dosar al Tribunalului Harghita.

În acest timp de aproape 4 ani Dosarul principal a mai avut și dosare anexă: unul pentru anulare amendă judiciară, soluționat în octombrie 2019,unul de soluționare, a unei cereri de recuzare a unui judecător, soluționat în decembrie 2019 și unul care a avut ca obiect abținerea întregii instanțe.

Acesta a fost parcursul respectivului dosar penal pe meleaguri harghitene, cu 36 de amânări pe o lungime și o lățime de aproape 4 ani.

Următoarea etapă a acestui dosar penal în care inculpat este și Primarul Municipiului Toplița a început la Tribunalul Bacău, unde a fost înregistrat în data de 02.06.2020.

În data de 21 iulie 2020, s-a amânat cauza pentru data de 18 august 2020 pentru pregătirea apărării.

În 18 august 2020..SURPRIZĂ MARE?!, se amână cauza față de lipsa apărătorilor aleși și se dă termen în data de 01.09.2020.

În 01.09. 2020 se amână cauza pentru citarea părții civile APIA- Centrul județean Harghita cu termen în 15.09. 2020.

Interesant este faptul că în aproape 4 ani de proces la Tribunalul Harghita, partea civilă APIA nu a existat pentru că nu a fost citată?!

Au trebuit 4 ani, ca Tribunalul Bacău să descopere că în acest proces trebuie citată și o parte civilă, respectiv APIA- Centrul județean Harghita?!

Se vede de la o poștă, chiar fără aparate, care este drumul acestui dosar penal.

Acest drum lung și lat se oprește, de obicei la stația ,,PRESCRIPȚIE!” și atunci toată lumea ,,PUPAT SENSUL GIRATORIU DIN CENTRUL MUNICIPIULUI TOPLIȚA”?!

De obicei, când se are în vedere prescrierea faptelor, inventivitatea apărătorilor, sprijiniți de lege, duce aproape la garantarea amânării cu succes a multor procese, până la prescripție?!

Prescripția răspunderii penale este o prevedere legală care înlătură răspunderea penală după o anumită perioadă de la comiterea faptelor de natură penală

În Codul Penal, Art. 154 (1) stabilește termenele de prescripție a răspunderii penale

,,(1) Termenele de prescripţie a răspunderii penale sunt:
a) 15 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani;
b) 10 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani;
c) 8 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani;
d) 5 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani;
e) 3 ani, când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii care nu depăşeşte un an sau amenda.”

Pe tema multelor amânări a soluționării dosarelor de judecată s-a scris foarte mult și s-au ridicat multe probleme, cum ar fi: ,,De ce nu judecăm dosarele de la o zi la alta? Articol scris de Cristi DANILET. Apoi un alt material interesant a scris de Virgil Burlă în octombrie 2011, în portalul,, evz.ro”, intitulat ,,Tehnici de amânare în procesele ,,istorice”. Cum se joacă Mazăre și Copos cu dosarele”

Din cele două articole am spicuit o serie de motive de amânări pentru soluționarea unor dosare penale, precum și un exemplu de dosar celebru.

Aproape întotdeauna primul termen al unui proces penal este amânat pentru că inculpații nu și-au angajat un apărător, apoi, după câteva termene, unul din inculpați cere un nou termen, pentru schimbarea avocatului. Cererea este acceptată. La următorul termen, noul avocat solicită amânare pentru studierea dosarului, apoi se îmbolnăvește apărătorul. Iar se amână…?!

,,În Dosarul Loteria II, George Copos  a reușit performanța să nu fie judecat pe fond după aproape 2.000 de zile, de când a fost trimis în judecată

Un banal caz de evaziune fiscală se plimbă între instanțe de 5 ani. ,,Arsenalul” folosit de avocații lui Copos, în vederea obținerii de noi amânări, este complet: citări la adrese incorecte, lipsa de apărare, îmbolnăvirea unor inculpați sau a avocatului, ridicarea unor excepții procedurale, schimbarea instanței din diferite motive etc.

Și acest Dosar penal în care inculpat este și actualul primar al Municipiului Toplița are destule zile, din data de 20 septembrie 2016 până astăzi au trecut aproape 1460 de zile.

Cât se mai judecă la Tribunalul Bacău, fondul acestui Dosar Penal va depăși cele 2000 de zile a  dosarului amintit.

Apoi urmează recurs . Acesta iar durează, în termene legale și încet, încet se ajunge la stația PRESCRIPȚIE?! Cu toată lumea fericită că a scăpat ,,basma curată”, cum nu s-ar fi întâmplat nimic.

Și atunci mai putem avea încredere în Justiția Română?!?!

Așa se lungesc și se lățesc termenele de judecată, legal, până la prescriere.

După aproape 4 ani de amânări la Tribunalul Harghita, Dosarul în care apare ca inculpat și Primarul Municipiului Toplița a început la Tribunalul Bacău tot cu amânări celebre deja, dar legale.

Acesta este povestea drumului lung și lat al unui Dosar Penal care, după cum curg termenele se îndreaptă spre PRESCRIPȚIE?!

Și actualul Primar al Municipiului Toplița, chiar dacă este judecat într-un proces penal, candidează din nou la Primăria Municipiului Toplița, sub principiul prezumției de nevinovăție?!

VASILE GOTEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy