Unele blocuri și Casa de Cultură din Gheorgheni vor fi reabilitate termic cu fonduri REGIO

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Fonduri REGIO 2014-2020 pentru „Reabilitarea termică a unor blocuri de locuit din Municipiul Gheorgheni – LOT 2″ și pentru ”Eficientizarea energetică a Casei de Cultură din municipiul Gheorgheni”.

Primul dintre aceste proiecte este o completare a inițiativei locale de reabilitare a clădirilor de locuit din oraș, ținând cont că la începutul acestei luni a fost semnat proiectul pentru lotul 1 de blocuri care se vor reabilita termic în municipiul Gheorgheni. Finanțarea este asigurata prin Prioritatea de investiții 3.1A, dedicată eficientizării energetice în clădirile rezidențiale.

Al doilea proiect, pentru Casa de Cultura, presupune lucrări de anvelopare și eficientizare a sistemelor de energie la clădirea aflată în centrul localității harghitene, prin Prioritatea de investiții 3.1B, dedicată scăderii consumurilor de energie în clădirile publice.

Valoarea totală cumulată a proiectelor semnate de primarul Nagy Zoltán și directorul general ADR Centru, Simion Crețu, este de peste 17,3 milioane lei.

”Municipalitatea din Gheorgheni a reusit sa deruleze o buna comunicare cu publicul, cu locatarii a zeci de blocuri si, ca urmare, avem acum posibilitatea sa finantam reabilitarea termica a acestor constructii, in favoarea cetatenilor. In judetul Harghita exista interes in utilizarea resurselor nerambursabile pentru reabilitarea termica a cladirilor rezidentiale, dar si a celor publice, pentru ca este o zona unde se inregistreaza temperaturi mai scazute decat mediile nationale, ceea ce inseamna si consumuri mari de energie si costuri foarte ridicate. Este important faptul ca si proprietarii de apartamente se implica in finantarea lucrarilor. Publicul larg conlucreaza cu edilii si fondurile europene pot fi utilizate pentru cresterea confortului termic, la blocuri sau la cladiri publice, rezultand si cheltuieli ulterioare mai mici. Valoarea totala a proiectelor contractate in Regiunea Centru pe prioritatea dedicata termoizolarii locuintelor este de peste 8 milioane euro, la care se adauga aproape 70 milioane euro pentru proiectele care vizeaza eficienta energetica in cladirile publice”, a declarat domnul Simion Cretu director general ADR Centru.

Proiectul pentru lotul doi de blocuri din Gheorgheni prevede realizarea lucrarilor de reabilitare termica la zece blocuri, din care doua in Cartierul Florilor (la numerele 43 si 44), cinci pe strada Bucin (nr. 2, 6, 10, 11 si 20), la doua blocuri de pe str. Spitalului (A si IPEG), precum si la blocul 9B din Cartierul Revolutiei. In total este vorba de 542 de familii, respectiv peste 2.100 cetateni. Cresterea performantei energetice la aceste blocuri de locuinte din municipiu se va asigura prin realizarea unor lucrari care vor duce la diminuarea consumurilor energetice pentru incalzirea apartamentelor, asigurarea si mentinerea climatului termic interior, limitarea pierderilor de caldura catre mediul exterior, precum si ameliorarea aspectului urbanistic al localitatii. Practic, pe langa termoizolarea partii opace a acestor zece blocuri (pereti, acoperisuri/terase si zona hidroizolatiilor de la fundatii), se va schimba tamplaria veche cu tamplarie termoizolanta, performanta energetic si se vor monta sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile (panouri solare), dar si inlocuirea becurilor clasice cu becuri cu consum redus de energie. Bugetul acestui proiect prevede o suma totala  de 13,847,868.91 lei, pentru realizarea tuturor lucrarilor, pana in data de 31 august 2021. Din aceasta suma, 60% este alocarea financiara nerambursabila din partea Autoritatii de Management a POR, respectiv 7,608,062.59 lei (circa 1,66 milioane euro).

”Contractam si acest proiect si asiguram imbunatatirea conditiilor de locuit, cresterea confortului termic in locuinte, precum si reducerea consumurilor, in mai mult de 1000 de gospodarii. Practic, necesarul de caldura se va reduce in medie cu circa 70% fata de nivelul actual, scazand consumul de combustibil si emisiile poluante, dar si cheltuielile. Astfel toata populatia municipiului va beneficia de aer mai curat. Deja analizam cele mai bune posibilitati de a folosi pentru comunitate sumele economisite din subventiile de caldura, pentru investitii in municipiu. Daca vorbim de Casa de Cultura, cred ca este foarte potrivit ca oamenii sa nu mai mearga la un spectacol, sau orice manifestare, si sa stea in frig sau intr-o cladire mai putin ingrijita. Vom izola fatada, schimband inclusiv tamplaria pentru partea vitrata, vom instala sisteme alternative de producere a energiei si vom schimba toate instalatiile energofage cu unele mai eficiente, astfel incat Casa noastra de Cultura sa arate cu totul altfel”, a declarat domnul primar Nagy Zoltán din Gheorgheni, dupa semnarea celor doua contracte de finantare prin programul REGIO 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului ”Eficientizarea energetica a Casei de Cultura din municipiul Gheorgheni” este cresterea eficientei energetice si reducerea consumului de energie finala in cladirea acestei institutii de cultura din centrul orasului. Lucrarile – programate sa se finalizeze in 30 septembrie 2020 – vor cuprinde inclusiv modernizarea instalatiei de iluminat integrat a cladirii, inlocuirea corpurilor de incalzire existente, inlocuirea instalatiei de distributie a agentului termic pentru incalzire, inlocuirea instalatiei de distributie a agentului termic pentru apa calda de consum si adaptarea infrastructurii pentru asigurarea accesului persoanelor cu dizabilitati. In final, consumul anual specific de energie primara din surse neregenerabile va scadea de peste 3 ori si mai mult de 10% din consumul total de energie primara va fi asigurat prin utilizarea surselor regenerabile. Bugetul acestui proiect prevede o suma totala  de 3.520.898,02 lei, alocarea financiara nerambursabila din partea Autoritatii de Management a POR, fiind de 3.450.480,06 lei (peste 760.000 euro).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy