Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ungaria iezuită și încercarea lui Orbán de a exploata vizita Papei Francis în România

Conducerea catolică a Ungariei se află ferm în spatele lui Orbán, de fapt, evenimentele bisericești servesc adesea ca instrumente politice pentru a răspândi mesajul iredentist al lui Orbán în bazinul carpatic.

Papa Francisc intenționează să viziteze România și este așteptat să oficieze o Liturghie în aer liber la 1 iunie 2019 la Altarul Fecioarei  – locul de pelerinaj –  lângă Șumuleu Ciuc, România. Acesta este un sit istoric secuiesc, o majoritate catolică minoritară maghiară din România. Oficialii guvernului maghiar participă în mod regulat la pelerinajul anual. Doar aproximativ 5% din populația României este catolică, iar mai puțin de jumătate din populația maghiară urmează credința catolică, restul este reformat, unitarian și ortodox oriental în această regiune. 

Evenimentul planificat în aer liber poate atrage 500.000 de persoane, iar discursul Papei va fi tradus în limba maghiară. Marc Roscoe Loustau, scriitor catolic, a cărui lucrare apare în revista iezuită americană, avertizează că oficialii maghiari ar putea „încerca să exploateze călătoria Papei Francisc în România la sfârșitul lunii mai pentru a încuraja atitudinile ostile față de migranți și refugiați”. (articolul aici)

Într-adevăr, catolicii pro-Orban vor să facă acest eveniment o spectacol naționalist. Publicația iezuită este îngrijorată de faptul că „deși mulți maghiari merg la Șumuleu să se roage Fecioarei Maria pentru ajutor, alții au motivații politice care contrazic în mod flagrant învățătura socială catolică „.

Elemér Vizí SJ, liderul iezuiților maghiari

Loustau subliniază că nu toți oficialii catolici maghiari sunt „confruntați confortabil cu populiștii de dreapta”. Cu câteva săptămâni în urmă, conducerea catolică de la Șumuleu Ciuc s-a contrazis cu activiști atunci când a presat preotul să susțină „un ritual cvasi-politic” după Liturghie.

Iezuiții maghiari pro-Orban au fost ofensați de articolul lui Loustau. Conducătorul iezuiților maghiari este Elemér Vizí, un maghiar etnic, născut în România în Miercurea Ciuc (Csíkszereda în limba maghiară), nu departe de locul pelerinajului. Societatea lui Isus din Ungaria a emis o declarație neobișnuită, acuzând pe Loustau că folosește vizita Papei pentru propria „agendă politică”. (Citiți-o aici – în limba maghiară.)

Papa Francisc va sosi la București pe 31 mai și se va întâlni cu liderii de stat și de biserică. La 1 iunie, Francisc va călători la Șumuleu Ciuc, iar pe 2 iunie va participa la beatificarea episcopilor greco-catolici martirizați la Blaj și va întâlni, de asemenea, membri ai comunității locale de romi.

Articol semnat de György Lázár

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *