Uniunea Europeană, în fața unei decizii dificile: „Confruntarea cu Orbán și sprijinul pentru Ucraina”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Diplomații europeni discută posibilitatea „opțiunii nucleare” în raport cu Ungaria, în timp ce liderii se pregătesc să aprobe sprijin financiar crucial pentru Ucraina.

Cinci oficiali și diplomați europeni au declarat că alte țări din bloc sunt pregătite să facă o mișcare împotriva Budapestei | Miguel Medina/AFP via Getty Images

Într-o perioadă în care tensiunile geopolitice cresc și sprijinul pentru Ucraina devine crucial, relația dintre Uniunea Europeană și premierul ungar Viktor Orbán atinge un punct de cotitură.

Conform informațiilor Politico, liderii europeni se confruntă cu posibilitatea de a apela la „opțiunea nucleară” în relația cu Ungaria, dacă Orbán va bloca sprijinul financiar de 50 de miliarde de euro destinat Ucrainei în cadrul întâlnirii programate săptămâna viitoare.

Diplomații europeni, care au abordat cu blândețe comportamentul lui Orban în trecut, consideră acum că „opțiunea nucleară”, reprezentată de eliminarea Budapestei din procesul de votare al Uniunii Europene, nu mai este o variantă exclusă. Aceasta ar fi o măsură fără precedent și ar reflecta gradul de îngrijorare cu privire la securitatea Ucrainei, o țară aflată în proces de aderare la UE.

În contextul în care tensiunile dintre Rusia și Ucraina intră în al treilea an de conflict, sprijinul financiar pentru Ucraina devine din ce în ce mai urgent. Cu toate acestea, acțiunile lui Orbán, inclusiv blocarea ajutorului UE pentru Ucraina în decembrie, au creat tensiuni majore în interiorul Uniunii Europene.

În cazul în care premierul ungar va împiedica aprobarea sprijinului financiar pentru Ucraina la summitul din februarie, există discuții serioase cu privire la utilizarea Articolului 7, cea mai gravă sancțiune politică împotriva unui stat membru, care ar putea suspenda dreptul Ungariei la vot în cadrul deciziilor UE.

Orbán a adoptat o poziție tot mai izolată în rândul liderilor europeni, pierzând sprijinul politic în diverse țări precum Italia și Polonia. În timp ce Franța încearcă o abordare mai diplomatică pentru a rezolva problema, mulți lideri europeni consideră că Orban și-a consolidat poziția în cadrul Uniunii Europene și că acțiunile sale își găsesc ecoul în politica anti-imigranți și eurosceptică adoptată în unele state membre.

Cu Uniunea Europeană la o răscruce importantă, decizia cu privire la modul în care se va gestiona criza din Ucraina și cum va trata liderul ungar Viktor Orbán poate avea consecințe semnificative asupra coeziunii și unității blocului comunitar.

„Marea bătălie a Europei cu Orbán” pare să fie în plină desfășurare, iar deciziile luate în săptămânile următoare ar putea influența cursul Uniunii Europene în viitorul apropiat.

  • sursa: Politico (EU threatens to silence Hungary if it blocks Ukrainian funds)
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy