Urșii – de 3 sau 4 ori mai mult decât suportă teritoriul județului Harghita. Cel puțin 100 de urși trebuie eliminați foarte repede

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Părerile sunt împărțite când vine vorba de măsurile care trebuie luate în privința urșilor din Harghita. În general, atenția este îndreptată spre acei urși care dau buzna în zonele locuite de oameni, făcând victime și pagube materiale. Însă, dincolo de aparențe, problema este mult mai mare. Cu toate acestea, am aflat că există soluții la îndemână care ar putea mulțumi pe toată lumea. De ce nu se pun în practică? Aflați din următorul interviu, realizat cu Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita. 

Reporter: Ce anume i-a făcut pe urși să devină atât de curajoși și de familiarizați cu zonele locuite de oameni?

Borboly Csaba: Problematica urșilor a existat din totdeauna. Dar, în 2016 guvernul tehnocrat condus de Cioloș a luat o decizie iresponsabilă, când a oprit administatorii fondurilor cinegetice să vâneze urși. Urșii sunt animele singuratice, nu trăiesc ca lupii în haită. Un simplu calcul matematic poate explica situația actuală. Dacă teritoriul județului Harghita are 300.000 de hectare de pădure și se spune că în jur de 500 – 1000 de hectare reprezintă suprafața necesară pentru un urs, imaginați-vă că numărul populației de urși crește de la an la an și atunci foarte mulți indivizi nu mai au loc în pădure. De obicei exemplarele mai slabe sunt alungate din teritoriu de animalele mai puternice și așa unii urși vin și trăiesc pe lângă oameni și fac pagube.

R: De ce trebuie privită ca o problemă înmulțirea excesivă a urșilor, dacă știm că în jur de 30% din suprafața tării este acoperită de păduri, iar problema urșilor gunoieri este prezentă doar în Harghita și Brașov, și ceva mai rar în Argeș și Prahova? 

B.C.: Eu am studiat și legislația Uniunii Europene, pentru că am fost raportor și noi nu la asta ne-am angajat. Noi ne-am angajat la o populație de 4800 de urși, în prezent sunt aproape 10.000 sau peste numărul urșilor din România și nici asta nu ar fi o problemă, dar din alte județe s-a cam vânat tot. Din păcate nu este voință politică și nici acceptul oamenilor de a repopula alte zone, pentru că nimeni nu vrea urs în curte, aceștia fiind deja învățați să intre în sate.

R: Dacă surplusul de urși din Harghita este sortit pedepsei capitale, după cum știm că s-au și aprobat deja câteva solicitări în acest sens, mă întreb, ce se întâmplă cu vânatul? Știm cu toții cât de valoros este un trofeu de urs…

B.C.: Trebuie să se întâmple ceea ce se întâmplă și în Finlanda, Croația, Suedia, Polonia, Slovenia, Slovacia. Carnea de urs este comestibilă și deci este folosită în alimentația publică. Nu trebuie să stigmatizăm acest lucru pentru că sunt oameni cărora le place carnea de urs. Însă, când este vorba de relocare, de obicei se sunt urșii sunt duși la Zărnești, dar și acolo până mai este loc.

R: Nu știu dacă doar mi se pare mie, dar parcă în ultima vreme atacurile tot mai agresive ale urșilor s-au îndesit. Și tot mai mulți români, în special de etnie maghiară, au suferit răni care mai de care mai grave. Câți urși ar trebui să dispară ca siguranța locitorilor din Harghita și a turștilor care vizitează județul să fie deplină?

B.C.: Foarte rapid, cel puțin 100 de urși trebuie să dispară. În primă fază. Eu știu că anul trecut am avut 1.600 de urși, iar acum sunt sigur că avem 1.800 -1.900 de urși, ceea ce înseamnă că populația de urs este de 3-4 ori mai mare decât posibilitatea județului Harghita.

 

Conform Wikipedia, în Europa (exceptând Rusia) există cca. 14.000 de urși bruni în zece țări. Se estimează că au mai rămas doar 20-25 de animale în Munții Pirinei, pe o porțiune cuprinsă între Franța, Spania și Andorra, și în jur de 85-90 de animale în Asturia, Cantabria, Galicia și Leon. În Belarus este atestată o populație de cca. 120 de exemplare. În Grecia și Ucraina au mai rămas câte aproximativ 200 de urși, în Slovenia sunt în jur de 500-700, în Slovacia numărul urșilor este estimat la 600-800 de animale, în Bulgaria există o populație de 900-1.200 de exemplare. Nordul Europei este habitatul unei populații însemnate de urși – 4.500-5.000 de urși (cu 70 de urși în Norvegia, cca. 700 în Estonia, în jur de 1.600 în Finlanda și 2.500 de animale în Suedia. Cea mai numeroasă populație este atestată în România – 6.000-6.300 de urși bruni, conform datelor din 2014. În afara statelor menționate, în Europa se mai găsesc efective în Polonia, Cehia, Balcanii de sud-vest, cât și partea centrală a Italiei. Aici numărul de urși bruni este foarte redus – doar câteva zeci de exemplare. În Insulele Britanice a dispărut. Ursul brun este răspândit într-o mare măsură și în America de Nord (Alaska, Canada), cât și în Rusia, unde există cea mai mare populație (120.000). Alte subspcii se găsesc în China, Mongolia, Transcaucazia și Iran.

În România, până în prima jumătate a sec. XIX ursul se găsea în întreaga țară, din Delta Dunării până în Carpați. Din păcate, a fost exterminat din zonele de câmpie, pentru a nu împiedica agricultura extensivă și creșterea extensivă a vitelor, pescuitul extensiv și alte practici similare din secolul XIX.

 

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy