Val de caniculă – sfaturile pompierilor harghiteni

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Astăzi, 17 iulie a.c., județul Harghita se va afla sub atenționare meteorologică Cod Galben, ce vizează val de căldură, caniculă și disconfort termic ridicat, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie.

Luni (17 iulie), valul de căldură va continua să se intensifice și va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime se vor încadra între 17 și 23 de grade.

În perioadele caniculare, facem apel la cetățeni să evite aglomerația, efortul fizic intens și expunerea prelungită la soare, în intervalul orar 11.00 – 18.00.

Pentru siguranța lor, aceștia sunt sfătuiți să poarte haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

Totodată, aceștia trebuie să se hidrateze corespunzător, consumând circa 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, evitând băuturile alcoolice și pe cele care conțin cofeină, dar și alimentele cu conținut sporit de grăsimi.

De asemenea, se recomandă consumul fructelor și legumelor proaspete.

O atenție deosebită trebuie acordată și copiilor, care nu trebuie lăsați singuri în autoturisme expuse la soare.

Le reamintim cetățenilor că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Ce să nu lași niciodată în mașină pe timpul caniculei?

Copiii mici lăsați singuri în mașini sunt expuși riscului de hipertermie (supraîncălzire), deoarece nu își pot regla temperatura corpului la fel de repede ca adulții. Starea de sănătate a unui copil mic blocat într-o mașină fierbinte se poate deteriora în câteva minute, așa că nu ar trebui să fie lăsat niciodată singur – nici măcar un minut.

Animalele de companie nu trebuie lăsate singure într-un vehicul niciodată, mai ales în zilele caniculare.

Când temperatura de afară este foarte ridicată, anumite obiecte uitate în autovehicule pot provoca daune și îi pot răni pe ocupanți.

Tuburile de deodorant se pot deforma la căldură excesivă, iar conținutul de aerosoli devine extrem de periculos în aceste condiții.

La temperaturi ridicate, brichetele devin adevărate surse de risc, provocând deteriorarea parbrizului sau a banchetelor.

Gelul antibacterian conține substanțe care la temperaturi ridicate fac ca recipientul să explodeze.

Fiți prevăzători, pentru binele vostru și al celor dragi!

Comportamentul preventiv salvează vieți și bunuri!

 Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store.    

*****

MĂSURI DE PREVENIRE A EFECTELOR NEGATIVE ALE CANICULEI ASUPRA POPULAŢIEI

Cum ne protejăm pe timp de caniculă?

Expunerea la soare, mai ales la ora prânzului, considerată oră de vârf, trebuie evitată pe cât posibil. Dacă, totuşi, ieşiţi, câteva mijloace de protecţie sunt binevenite: pălării, umbrele, ochelari de soare, îmbrăcăminte subţire, în culori deschise.

În cazul expunerii la soare, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie:

Purtaţi haine potrivite: cât mai subţiri, uşoare, lungi, albe sau in culori cât mai deschise, de preferat din ţesături naturale. Folosiţi pălării, şepci sau umbrele.

Folosiţi crema pentru protecţie solara: arsurile solare produc durere, distrugerea pielii, duc la opierdere mai mare de lichide si scad capacitatea organismului de a-si scădea temperatura.

Limitaţi expunerea la soare intre orele 10-18: lăsaţi pentru dimineaţa si seara activităţile in aer liber.

Purtaţi ochelari de soare: cu filtru UVA şi UVB

Alimentaţia corectă în perioada de caniculă

Beţi multe lichide: in funcţie de tipul activităţii si de intensitatea ei puteţi consuma până la 4–6 litri de lichid/ zi.

Nu consumaţi alcool sau băuturi foarte dulci, ele pot duce la o pierdere mai mare de lichide. Evitaţi băuturile foarte reci, va pot da crampe si dureri de stomac. Reduceţi consumul de cafea , cafeaua elimină calciul din organism.

Evitaţi mesele grele, bogate in grăsimi si mâncărurile fierbinţi

Înlocuiţi sarea si mineralele: acestea se pierd in mod obişnuit prin transpiraţie. Puteţi consuma băuturi speciale pentru sportivi ce aduc sarea si mineralele pierdute.

Evitaţi expunerea la soare

Staţi in casă si pe cât posibil intr-o încăpere cu aer condiţionat sau ventilat şi odihniţi-vă! Cele câteva ore petrecute la răcoare va vor ajuta organismul sa rămână mai rece când va veţi reîntoarce la temperaturi crescute.

Când temperaturile sunt ridicate, duşurile şi băile la temperatura pieli trebuie făcute frecvent pentru a va răcori.

În perioadele cele mai calde din zi nu trebuie făcut efort fizic susţinut.

Dacă vă desfăşuraţi activitatea la câmp evitaţi expunerea la soare între orele 10-18, căutaţi un loc umbros

Evitaţi variaţiile mari de temperatura in timp scurt (de la temperaturi foarte scăzute la temperaturi ridicate).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy