VIDEO REPORTAJ: Eforturi remarcabile din partea primăriei și partenerilor săi pentru integrarea comunității romilor din Miercurea Ciuc

0

Articol disponibil în: Română

În luna ianuarie a acestui an, un incendiu violent a izbucnit la locuințele din comunitatea de romi din Șumuleu 33, Miercurea Ciuc. Zeci de locuințe au fost afectate, iar cetățenii rămași pe drumuri au fost cazați în săli de sport din municipiul Miercurea Ciuc, cu sprijinul autorităților locale.

Evenimentul nefericit a dat curs la o colaborare fără precedent pentru sprijinirea victimelor. Cetățenii din Miercurea Ciuc și din regiune, precum și instituțiile publice și private au acționat imediat și au oferit persoanelor afectate cele necesare. A sosit ajutor și din zone mai îndepărtate, și din străinătate. Mulți s-au alăturat acestui demers umanitar.

Asociaţia Caritas nu a rămas indiferentă și s-a implicat cu donații și sprijin, alături de specialiștii din primărie, pentru gestionarea situației. O mare parte din fondurile oferite de Asociația Caritas au fost utilizate pentru activitățile sociale, educaționale și ocupaționale acordate pentru familiile cazate în Arena Eross Zsolt din Miercurea Ciuc.

În prezent, puțin peste 100 de persoane (25 de familii) sunt cazate în continuare în Arenă. Bodor Emese, expertul local pentru romi din cadrul Primăriei Miercurea Ciuc, a precizat că în ianuare au fost preluate 58 de famii din comunitatea romă afectată de incendiu în grija autorităților. Jumătate dintre acestea au revenit  în zona afectată din Șumuleu și locuiesc acolo.

Familiile care locuiesc în Arenă sunt sub supravegherea specialiștilor din domeniul asistenței sociale. Spațiul este igienizat, îngrijit și o atenție deosebită se acordă copiilor care sunt incluși în diferite activități. La etajul Arenei fiecare familie are un spațiu pe care și l-a amenajat așa cum a putut mai bine, există grupuri sanitare și ordinea este la ea acasă. Persoanele cazate aici, deși spun că doresc să se mute, afirmă că aceste condiții din Arenă sunt mult mai bune comparativ cu modul în care locuiau în Șumuleu 33.

Alături de specialiștii pe problemele romilor din Primăria Miercurea Ciuc au venit cei de la Asociația Caritas care, pe lângă măsurile luate pe termen scurt pentru gestionarea situației acestor familii afectate de incendiu, au o viziune pe termen lung pentru acestea și scopul lor este de a le integra cât mai bine în societate.

Bodor Emese a mai precizat că toți copiii merg la școală. De asemenea, zeci de adulți sunt înscriși la școală prin programul „A doua șansă”. Cei care au deja 8 clase beneficiază de înscriere la școli de meserii.

Hanna Hompoth, coordonator regional al Asociației Caritas, a declarat că există o colaborare foarte strânsă cu primăria prin implementarea de programe sociale, programe de consiliere, alfabetizare, comunicare în limba română, mentoring pentru locuri de muncă, consiliere psihologică. Se lucrează cu psihologi și pedagogi. De asemenea, pentru copii există un program de after school, tabere de vară și grădiniță de vară. Cadrele didactice care lucrează cu acești copii din Arenă au remarcat dezvoltarea deosebită a acestora comparativ cu ceilalți copii din alte comunități rome. Asociația Caritas urmărește ca împreună cu instituțiile locale să se elaboreze o strategie pe termen lung pe problema romilor și se lucrează la noi proiecte și obținere de fonduri.

Viceprimarul Eniko Sogor a declarat că intenția cazării romilor în Arenă se avea în vedere pe un termen mai scurt. Însă, din cauza dificultăților întâmpinate în identificarea unui teren pe care să se aducă niște containere de locuit, cele 25 de familii au fost nevoite să își găsească în continuare adăpost în Arenă.

Containerele urmează să fie puse la dispoziție prin fonduri de la Guvern, însă autoritatea locală este obligată să găsească un teren potrivit pentru amplasarea acestora. Eniko Sogor speră ca până în octombrie situația să se rezolve. Acest teren trebuie să aibă o suprafață plană, să aibă acces la utilități, iar cetățenii din zonă să fie de acord cu mutarea persoanelor din comunitate acolo. În prezent s-a emis o ofertă către un proprietar de teren, iar primăria așteaptă un răspuns în acest sens. Este o muncă de convingere, însă autoritățile locale sunt optimiste că cetățenii vor înțelege că integrarea trebuie să fie un efort comun.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy