Vizita celor 4 ambasadori străini în Harghita, eveniment la care a fost invitată doar presa ”agreată”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Vizita celor 4 ambasadori străini în Harghita, din 10 februarie, între care și cei ai SUA și Marii Britanii poate reprezenta un bun început al unei normalizări a cunoașterii realităților din zonă de către aceștia. Prezența lor la o sărbătoare locală arată, încă odată, mentalitatea diferită care-i conduce pe acești oameni, în raport cu cea a politicienilor noștri. Diplomații au arătat atât în vorbe, cât și în fapte deschidere, aprecierea momentului și a invitației, dar au lăsat și o portiță deschisă pentru cunoaștere.
O portiță pe care, ca de obicei, politicienii noștri, români sau maghiari, nu o vor folosi cum trebuie.

Lipsa de transparență a Consiliului Județean, a președintelui instituției, Borboly Csaba, față de această vizită arată pentru orice jurnalist vechi că ea a avut un alt scop real. Un scop care trebuia ascuns până în ultima clipă și care să fie de folos unei agende politice locale.

Care e agenda politica a lui Borboly Csaba este cunoscut. Este agenda UDMR. Una confruntaționistă, blocată în aceleași idei fără substanță reală pentru maghiarii din țara noastră, a autonomiei etnice, cu toate adaosurile cunoscute. O agendă publică aparent în favoarea cetățeanului, dar în realitate aservită intereselor UDMR de a continua scandalul perpetuu între români și maghiari care să-i ducă în fiecare sezon electoral în Parlament, unde să-și vadă de interesele proprii, de penalii proprii, să-și conserve pozițiile privilegiate, pentru ei și apropiații lor. Iar asta îi vine ca o mănușă lui Borboly Csaba, trimis în judecată de DNA pentru corupție.

Deși mi-a promis sâmbătă că vom primi un comunicat de presa despre vizita ambasadorilor, Borboly Csaba a refuzat să mai răspundă la telefon sau să ofere o declarație publică.
Într-un comportament absolut cunoscut deja, de refuz de a discuta cu presa care îl critică sau spune adevărul – așa cum fac de-altfel toți politicienii din țara noastră, Borboly Csaba i-a confiscat pe cei 4 ambasadori pentru dânsul.

Vineri, după eforturi de aproape o oră, despre care vom vorbi în alt articol, am reușit să contactăm pe cei care se ocupă de relația cu presa la Consiliul Județean Harghita iar aceștia ne-au spus că nu știu nimic de vreo vizită a vreunui ambasador în Harghita. Asemenea lipsă de transparență nu am văzut niciodată nicăieri în România.

Această opacitate ne facem să credem, îndreptățiți, că de fapt Borboly Csaba a vrut altceva din această vizită, slujind niște interese străvezii, nu greu de ghicit. Prezența în delegație a ambasadorului ungar spune multe despre cine a condus de fapt jocul în Harghita zilele acestea.

E clar că Ungaria încearcă să iasă din zona neconfortabilă în care este așezată de Orban Viktor, cea de remorca la Rusia, care agită lucrurile în regiune în favoarea lui Putin. Iar o tentativa de a arăta în Harghita, unor ambasadori occidentali că aici nu sunt probleme așa cum se tot spune, vine să confirme că ne aflăm, din nou, așa cum spunea și Larry Watts, în cărțile sale, în fața unui nou joc de imagine și de dezinformare rusească cu mână ungară, pe teritoriul României. Iar piesele, actorii, fără voia lor, sunt din nou, maghiarii de la noi, care nu știu ce joc murdar fac politicienii UDMR, care nu e deloc în favoarea lor.
Viitorul va arăta dacă am greșit sau nu.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy