Zile solicitante pentru salvatorii harghiteni (25-28 august)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În perioada 25-28.08.2023, pompierii militari harghiteni s-au aflat la datorie, zilnic, pentru asigurarea protecției și siguranței cetățenilor.

 În ultimele trei zile s-au înregistrat 30 de situații de urgență. În urma solicitărilor primite, echipajele SMURD au intervenit pentru gestionarea a 24 de situații de urgență, 25 de  persoane aflate în dificultate fiind asistate medical.

Totodată, pompierii au acționat pentru localizarea și stingerea a 4 incendii, precum și pentru 2 misiuni destinate protecției comunităților: o misiune de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DN 15, pe raza localității Tulgheș și pe timpul desfășurării meciului de fotbal din liga a-II-a dintre FK Csikszereda Miercurea Ciuc și FCM Reșița.

Sâmbătă, 26 august a.c, pompierii militari din cadrul Detașamentului Miercurea Ciuc, în cooperare cu SVSU Sânmartin au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un grajd cu șură, din localitatea Ciucani, comuna Sânmartin. La sosirea echipajelor de intervenție, incendiul de manifesta la nivelul acoperișului pe o suprafață de cca. 30 mp. În urma evenimentului, care a avut ca și cauză probabilă conductori electrici improvizați, aceștia producând scurtcircuit electric, au fost afectate/deteriorate grinzile din lemn, acoperișul din plăci bituminoase și  asteriala pe o suprafață de aproximativ 30 mp, pagubele materiale fiind evaluate la cca. 1000 de lei. Din fericire, nu s-au înregistrat victime .

Pompierii militari din cadrul detașamentului Miercurea Ciuc au intervenit, sâmbătă, și în  municipiul Miercurea Ciuc, pe strada Luca Mare, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o mașină de spălat rufe. La sosirea salvatorilor, arderea  se manifesta în debaraua apartamentului cu degajări de fum. În urma incendiului au fost deteriorate mașina de spălat rufe, prelungitorul electric, un coș de rufe și materiale textile. Cauza probabilă a fost stabilită scurtcircuit electric.

 NU IMPROVIZAŢI!

Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;

  Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent. Tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.

ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!

Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.

 Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, radiator, reşou, lampă, televizor şi altele asemenea;

 Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;

Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.

Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (frigider, reşou, televizor, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.

Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei.

EVITAŢI SĂ INSTALAŢI APARATE ELECTRICE APROAPE DE SURSELE DE APĂ!

 În cazul în care în locuinţa dumneavoastră este instalat un dispozitiv electric în baie, asiguraţi-vă că nu va intra niciodată în contact cu apa.

Tot în această perioadă, la nivelul județului nostru, au fost transmise 8 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT privind prezența animalelor periculoase (urși) în localitățile: Leliceni (4),  Lăzarea (2) și Satu Mare (2).

În continuare, pompierii militari harghiteni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă de la nivelul județean şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

                                                            COMPARTIMENTUL INFORMARE ȘI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy