Mozgalmas napok a Hargita megyei tűzoltók számára (augusztus 25-28)

0

Articol disponibil în: Magyar Română

2023.08.25-28. között a Hargita megyei katonai tűzoltók naponta szolgálatban voltak, hogy biztosítsák a polgárok védelmét és biztonságát.

Az elmúlt három napban 30 vészhelyzetet regisztráltak. A beérkezett kéréseknek megfelelően a SMURD személyzete 24 vészhelyzet kezelésében avatkozott be, 25 bajba jutott személynek nyújtottak orvosi segítséget.

Ugyanakkor a tűzoltóság 4 tűz lokalizálásában és oltásában vett részt, valamint 2 bevetésen a közösségek védelmében: a DN 15-ös úton Gyergyótölgyesen történt közúti balesetet követő tűzmegelőzési és oltási intézkedések biztosítására irányuló bevetésen, valamint az FK Csíkszereda és a FCM Reșița közötti labdarúgó-mérkőzésen.

A csíkszeredai katonai tűzoltók szombaton a Nagyrét utcában avatkoztak be egy mosógépnél keletkezett tűz oltásához. Amikor a tűzoltók kiérkeztek, a tűz a lakás tároló szekrényében égett, és füst szivárgott ki belőle. A tűzben megsérült a mosógép, az elektromos hosszabbító, egy szennyeskosár és textilanyagok. A valószínűsíthető okot elektromos rövidzárlatként állapították meg.

NE IMPROVIZÁLJON!

Ne használjon hibás vagy rögtönzött elektromos készülékeket, elektromos kábeleket, dugaszokat, aljzatokat, védőeszközöket;

Ne használjon túlméretezett biztosítékokat úgy, hogy a kalibrált biztosítékot dróttal cseréli ki;

Akár egy készüléket javít, akár egy kábelt hosszabbít meg, akár biztosítékot szerel be, a rögtönzés biztos lépés a tűz felé: bármilyen rossz csatlakozás vagy szigetelési hiba rövidzárlatot vagy kisülést okozhat. A rögtönzés magában foglalja az illetéktelen személy által végzett javításokat is: akár egy szakképzett barát, akár egy ügyes szomszéd, a költségkülönbség nem indokolja azt a veszélyt, amelynek Ön kiteszi magát.

FIGYELJEN A FESZÜLTSÉG ALATT ÁLLÓ ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEKRE!

Rendszeresen ellenőrizze az elektromos készülékek csatlakozózsinórjait, és gondoskodjon azok cseréjéről, ha elhasználódtak.

Ne hagyjon felügyelet nélkül feszültség alatt álló elektromos készülékeket, például vasalót, radiátort, kályhát, lámpát, televíziót és hasonlókat;

A háztartási készülékeket szigorúan a gyártónak a termékismertetőben szereplő utasításai szerint telepítse és használja;

Ha olvadt műanyag szagot észlel, válassza le a készüléket az áramforrásról. Ezt a szagot legtöbbször a villa vagy a dugasz megolvadása okozza. Fokozatosan az égés átterjed a tápkábelre, amelynek színe egészen addig változik, amíg el nem feketedik. A következő pont a falban lévő elektromos készülék vagy elektromos rendszer lesz. Közeleg a tűzveszély.

Egyes tüzeket az elektromos készülékek túlterhelése okoz. A figyelmeztetés különösen a nagy háztartási készülékekre (hűtőszekrény, tűzhely, TV, mosógép stb.) vonatkozik. Minden készülékhez rendeljen egy konnektort. Ha több készüléket csatlakoztat egyetlen konnektorhoz, az túlmelegedhet, ami rövid időn belül tüzet okozhat.

Ha néhány órára elmegy otthonról, válassza le a nagy fogyasztókat az áramforrásról. Ha olyan hosszabbítót használ, amelynél lehetőség van az áramellátás kikapcsolására, ne habozzon lekapcsolni az elektromos fogyasztókat, amikor hosszabb időt tölt otthonától távol.

KERÜLJE AZ ELEKTROMOS KÉSZÜLÉKEK VÍZFORRÁSOK KÖZELÉBE TÖRTÉNŐ TELEPÍTÉSÉT!

Ha elektromos készüléket telepít otthonában a fürdőszobában, ügyeljen arra, hogy az soha ne érintkezzen vízzel.

Szintén ebben az időszakban megyénkben 8 figyelmeztető üzenetet küldtek a lakosságnak a RO-ALERT rendszeren keresztül veszélyes állatok (medvék) jelenlétére vonatkozóan Csíkszentlélek (4), Gyergyószárhegy (2) és Máréfalva (2) településeken.

A Hargita megyei tűzoltók továbbra is szolgálatban vannak, hogy a bajba jutott polgárok kérésére azonnal beavatkozzanak.

A vészhelyzetben való viselkedésre vonatkozó információk a https://fiipregatit.ro országos platformon és a DSU mobilalkalmazáson keresztül érhetők el, amely ingyenesen letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy