Zilele Patrimoniului Cultural European, marcate la castelul Urmánczy din Toplița

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Zilele Patrimoniului Cultural European au fost marcate și anul acesta la castelul din Toplița, iar evenimentul a fost unul special, spun organizatorii.

Curând castelul va intra în proces de renovare, dintr-un grant câștigat în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, iar lucrările vor începe în această toamnă. Din aceast motiv, evenimentul dedicat Zilelor Patrimoniului Cultural European a avut o altă o altă structură față de cele din anii trecuți.

Tekla Szabó, președintele asociației Positive Transylvania, ONG care administrează monumentul cu drept de uzufruct, a precizat că publicul a avut parte duminică, 17 septembrie, de un tur ghidat special în care le-a fost explicat ce și cum se va schimba la castelul Urmánczy.

De asemenea, în castel se poate vedea expoziția cu fotografii de sfârșit de secol XIX și început de secol XX, cu monumentul în diferite ipostaze și portrete din secolele trecute.

Tototodată, sâmbăta, 16 septembrie, la Casa de Cultură din Borsec, Tekla Szabó a parcurs povestea renovării castelului Urmánczy, prezentând comunicarea cu titlul „Este un avantaj să fii proprietarul unui monument istoric?” în cadrul conferinței “Patrimoniul construit al Borsecului – documentare, valorificare, dialog”, organizată de Asociația Culturarium, care a început la ora 11.30 cu vernisajul expoziției fotografice „Eleganța Borsecului prin detalii arhitecturale”, în prezența fotografului arh. Szigeti Vajk István. La conferința și masa rotundă au participat mai mulți specialiști din domeniul patrimoniului construit și arhitecturii precum Ana Chiricuță (Institutul Național al Patrimoniului), Oana Chirilă (Herculane Project), Irina Leca, Radu Tîrcă, Ștefania Tîrcă, Catinca Mănăilă (Studio Govora), Köllő Miklós (Larix Studio), Klaus Birthler și Ványolós Endre (Transylvania Labs).

Monumentul istoric din Toplița este singurul castel în stil secesionist din Transilvania și păstrează multe detalii arhitecturale care pot fi văzute acum în starea lor originală.

Tekla Szabó a dezvăluit câteva dintre schimbările ce se vor produce în urma amplelor lucrări de reabilitare ce urmează: „Se vor restaura cu grijă elementele decorative originale, distinctive, turnul va fi accesibil pentru vizitare, iar fosta sală de mese va fi transformată într-o cafenea culturală”.

În ultimii ani, castelul a găzduit o serie de evenimente culturale – expoziții, programe și diferite alte evenimente culturale. Aici a fost organizat și primul escape room într-un castel din Transilvania. Mobilierul și puzzle-urile invocă atmosfera anilor 1949 și oferă o experiență unică și o ocazie interesantă de a învăța despre istoria locului.

informații furnizate de Cosmina Marcela OLTEAN

foto, Castelul Urmánczy și casteltrip.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy