Az Európai Kulturális Örökség Napjai a maroshévízi Urmánczy-kastélyban

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A maroshévízi kastélyban idén is megünnepelték az Európai Kulturális Örökség Napjait, és az esemény a szervezők szerint különleges volt.

A kastélyt hamarosan felújítják az Országos Helyreállítási Terv keretében elnyert támogatásból, a munkálatok idén ősszel kezdődnek. Ezért az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvény az előző évektől eltérő szerkezetű volt.

Szabó Tekla, a műemléket haszonélvezeti joggal kezelő civil szervezet, a Positive Transylvania egyesület elnöke elmondta, hogy szeptember 17-én, vasárnap különleges tárlatvezetést tartottak a nagyközönségnek, amelyen elmagyarázták, mi és hogyan fog változni az Urmánczy-kastélyban.

A kastélyban megtekinthető a XIX. század végi és a XX. század eleji fényképek kiállítása is, amelyen a műemlék múlt századi különböző formái és képei láthatók.

Szintén szeptember 16-án, szombaton a Borszéki Művelődési Házban Szabó Tekla mesél az Urmánczy-kastély felújításának történetéről, bemutatva az „Előny-e a műemlék birtoklása?” címmel tartott előadását a Culturarium Egyesület által szervezett „Borszék épített öröksége – dokumentáció, felértékelődés, párbeszéd” című konferencián, amely 11.30 órakor a „Borszék eleganciája az építészeti részletekben” című fotókiállítás megnyitójával kezdődött, Szigeti Vajk István fotóművész jelenlétében. A konferencián és a kerekasztal-beszélgetésen az épített örökség és az építészet számos szakembere vett részt, mint Ana Chiricuță (Nemzeti Örökségvédelmi Intézet), Oana Chirilă (Herculane Project), Irina Leca, Radu Tîrcă, Ștefania Tîrcă, Catinca Mănăilă (Studio Govora), Köllő Miklós (Larix Studio), Klaus Birthler és Ványolós Endre (Transylvania Labs).                      

A maroshévízi történelmi műemlék Erdély egyetlen szecessziós stílusú kastélya, amely számos olyan építészeti részletet őriz, amelyek ma már eredeti állapotukban láthatók.

Szabó Tekla elárulta, hogy milyen változásokra kerül sor az elkövetkező átfogó rehabilitációs munkálatok eredményeként: „Az eredeti, jellegzetes díszítőelemeket gondosan helyreállítják, a torony látogathatóvá válik, az egykori ebédlő pedig kulturális kávézóvá alakul át”.

Az elmúlt években a kastély számos kulturális eseménynek adott otthont – kiállításoknak, programoknak és különféle más kulturális eseményeknek. Itt rendezték meg az első, erdélyi kastélyban működő szabadulószobát is. A bútorok és a rejtvények 1949 hangulatát idézik, és egyedülálló élményt nyújtanak, valamint érdekes lehetőséget nyújtanak a hely történetének megismerésére.

az információkat szolgáltatta: Cosmina Marcela OLTEAN fotó, Urmánczy-kastély és casteltrip.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy