Ziua Adopției organizată de DGASPC Harghita la Centrul pentru recreere și pregătire profesională Șumuleu-Ciuc
Articol disponibil în: Română
În total 110 de persoane, din care 39 de copii au participat la sfârșitul săptămânii la cea de a VIII-a ediție a „Zilei adopției” la Centrul pentru recreere și pregătire profesională Șumuleu-Ciuc. Evenimentul a fost organizat de către Serviciul de adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita.
La începutul programului președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba a salutat invitații și a afirmat că cei care au adoptat, sau cei care urmează să adopte copii, au făcut o decizie utilă pentru comunitate. „Cred că societatea noastră are nevoie de astfel de oameni ca dumneavoastră, oameni curajoși, care consideră că trebuie să ne înmulțim și că trebuie să dăm șansă tuturor copiilor”, a afirmat președintele. „Vă doresc experiențe minunate și bucurii de care să vă puteți aminti, și în același timp putere, perseverență și sănătate, ca să vă vedeți copiii crescând”, a conchis Borboly Csaba.
La rândul lui, directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán a arătat cât este de importantă găsirea familiilor adoptatoare pentru copiii din sistem. El a subliniat importanța acestei zile și satisfacția conducerii direcției, datorată bucuriei exprimate pe fețele părinților adoptivi și fericirii copiilor adoptați. „Angajamentul nostru față de copii ne oferă un scop și stabilește o direcție în viață. Adesea ne gândim și noi, adulții, la punctul care ne oferă siguranță, iar în acele momente cel mai des ne amintim de părinți și de casa părintească. Fiecare copil are nevoie de acel punct de referință, de un port, unde poate ancora. Prin decizia dumneavoastră le oferiți copiilor acea siguranță de care au nevoie în viață”, a spus directorul DGASPC Harghita.
Cum era de așteptat, în centrul atenției s-au aflat copilașii adoptați, care s-au bucurat de fiecare clipă a evenimentului. Surprizele pentru ei au urmat în lanț: cei mici au făcut o călătorie magică în lumea basmelor cu magicianul Gozefini. A urmat apoi „Carnavalul copiilor”, iar părinții se topeau de dragul celor mici, când aceștia își prezentau costumele. După înmânarea diplomelor și a cadourilor a urmat o petrecere pe cinste, în prezența unui animator.
După-masă a avut loc un workshop pentru părinți, moment în care specialiștii direcției generale au prezentat situația adopției în județ și s-a discutat despre posibilitatea de înființare de către părinții adoptivi a unei asociații, care să activeze în domeniul adopției. Totodată, familiile adoptatoare și-au împărtășit experiențele personale, discutând despre acomodarea și integrarea copilului adoptat în familie. În timpul workshop-ului copiii au avut parte de un program de animație, confecționare de figurine din baloane colorate, muzică și dans, și bineînțeles, nu putea lipsi nici programul de pictură pe față.
Potrivit șefului Serviciului adopții din cadrul DGASPC Harghita, Domokos Nina Liliana, evenimentul reprezintă un bun prilej pentru ca familiile care au adoptat, cele care sunt în curs de adopție și familiile care și-au exprimat dorința de a adopta să-și împărtășească propriile experiențe în calitate de părinți și viitori părinți adoptivi, iar copiii adoptați să petreacă timp împreună.
„Ziua adopției – instituită și oficial la data de 2 iunie a fiecărui an este organizată de DGASPC HR în scopul promovării adopției în județul nostru, pentru sprijinirea și încurajarea procesului de adopție, astfel încât să crească șansele copiilor aflați în sistemul de protecție de a fi crescuți într-o familie a lor, iar familiile care doresc să adopte să-și vadă visul împlinit într-un timp cât mai scurt”, a spus Domokos Nina Liliana.
Organizarea evenimentului a fost posibilă mulțumită sprijinului acordat de părinții adoptivi, precum și a sponsorilor SC Perla Harghitei SA și SIGMA GUM SRL.
Ziua Națională a Adopției (instituită oficial în România pe 2 iunie, începând cu anul 2014) are ca scop încurajarea adopțiilor și propunerea de soluții pentru simplificarea procedurilor din domeniu, fiind considerată o ocazie pentru promovarea valorilor fundamentale ale familiei și pentru sublinierea importanței faptului că fiecare copil trebuie să aibă o familie în care să crească și să se simtă iubit.
Scurtă informare privind situația actuală a copiilor adoptabili, a familiilor adoptatoare și a adopțiilor la nivel județean:
De la începutul acestui an până în prezent, din cei 47 de copii adoptabili aflați în evidența DGASPC Harghita, 23 de copii se află deja în familii adoptatoare, din care 14 copii cu adopția încuviințată și 9 copii încredințați în vederea adopției. În acest an a scăzut numărul copiilor adoptabili, aflându-se în evidența noastră 30 copii eligibili pentru adopție. Aceștia fac parte din categoria copiilor greu adoptabili, pentru care nu s-a reușit identificarea unei familii de adopție nici la nivel național și pentru care procedurile continuă. Cei 30 de copii pot fi vizualizați pe profilul public, la sediul direcției. Vizualizarea profilului public este o oportunitate pentru familii să aleagă un copil, indiferent de criteriile care au fost specificate în atestatul pentru adopție. În total 19 copii sunt eligibili și pentru adopție internațională. Pentru 11 copii cauzele privind deschiderea procedurii de adopție se află pe rol la Tribunalul HR. În curând acești copii vor fi eligibili pentru a fi adoptați și vor intra în procesul de potrivire cu familiile din evidența DGASPC Harghita. În prezent DGASPC Harghita are în evidență 30 de familii din care 7 familii au copil în încredințare și 2 familii se află în curs de potrivire practică cu copiii, fiind ierarhizate în funcție de vechimea atestatului și fiind incluse conform procedurii în Registrul Național pentru Adopții. În evidențele direcției generale există 10 familii care au adoptat un copil și doresc adopția celui de al doilea copil. În ultima perioadă numărul familiilor care doresc să adopte este în continuă creștere. Astfel, în prezent sunt în așteptare pentru adopția unui copil 24 de familii, iar 4 familii sunt în curs de evaluare și pregătire pentru a deveni părinți adoptivi. În concluzie, dacă anul trecut au ieșit din sistemul de protecție al copilului prin adopție 26 copii, (adoptați și încredințați în vederea adopției) în data de 15 iunie 2019 se află în familii de adopție 23 de copii. A crescut și numărul familiilor care doresc adopția, în prezent sunt 31 de familii atestate ca apte pentru adopție și încă 4 familii în curs de evaluare în vederea atestării. Numărul copiilor adoptabili a scăzut în prezent, întrucât copiii au fost adoptați, iar unii au ieșit din evidență pentru că au împlinit vârsta de 14 ani. În prezent situația juridică a încă 11 copii este în curs de soluționare la Tribunalul Harghita (8 copii cu vârsta între 1-2 ani) care urmează să intre în potrivire cu familiile atestate pentru adopție.