Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Ziua de 11 ianuarie – cea mai politicoasă zi din an

11 ianuarie, poate numită fi cea mai politicoasă zi a anului – astăzi este marcată Ziua Internaţională a „Mulţumesc”-ului (International Thank You Day).

Cuvintele de mulţumire posedă calităţi magice – cu ajutorul lor oamenii se bucură unul pe altul, îşi exprimă atenţia şi transmit emoţii pozitive, fără de care viaţa noastră ar fi fost tristă şi sărăcăcioasă.

În multe ghiduri pentru turişti se menţionează că, atunci când este folosit, cuvântul „mulţumesc”, chiar dacă e rostit cu accent în limba ţării de aflare, sporeşte calitatea deservirii şi contribuie la o odihnă cât mai agreabilă şi liniştită.

În vechile scrieri, „mulțumesc” era „multunesc”, care însemna mult-unire – legătura dintre doi oameni și unirea cu Dumnezeu.

În limba engleză, „thank you” derivă din „think” (gândire) – „mă gândesc la tine, nu voi uita ce ai făcut” – ca și în cazul germanului „danke”.

Cuvântul rus „spasibo”, a apărut în sec. XVI, din două cuvinte „spasi Bog” (Domnul să te păzească). 

Aceasta ne demonstrează că „mulţumesc” rostit în toate limbile lumii, a avut şi are o importanţă majoră în cultura oricărui popor. Cuvintele de mulţumire, susțin psihologii, sunt „mângâieri verbale”. Important e ca toate cuvintele de mulţumire să fie sincere.

Istoria acestei zile este necunoscută, nu există nici o mențiune în ceea ce privește anul din care această zi a fost sărbătorită.

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *