Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

IPJ Harghita: În loc să stăm pe drum, mai bine stăm acasă

Având în vedere condiţiile meteo de ninsoare abundentă, în vederea prevenirii unor evenimente negative, poliţiştii harghiteni acţionează în această perioadă prin organizarea unor microfiltre şi verificări în traficul rutier, pentru a descoperi eventualele blocaje şi a interveni atunci când este nevoie pentru salvarea persoanelor ce ar putea rămâne înzăpezite, în special în zonele de risc, expuse efectului de viscol, precum şi în zona vârfurilor Harghita, Calonda, Creanga, Frumoasa şi Pângăraţi, monitorizarea noastră extinzându-se şi asupra celorlalte sectoare de drum pentru evitarea oricăror probleme şi pentru rezolvarea operativă a acestora, atunci când şi dacă, totuşi, acestea se ivesc.

În acest context, având în vedere condiţiile meteorologice şi avertizările de vreme rea, care şi în judeţul Harghita sunt materializate prin ninsori abundente ce pot cauza neplăceri celor ce decid să pornească la drum, atragem din nou atenţia: „decât să stăm pe drum, mai bine stăm acasă!”.

Dacă deplasarea este totuşi absolut necesară, vă amintim să ţineţi seama de tot ceea ce implică o călătorie pe timp de viscol, ger şi zăpadă: autovehicul, conducător auto, drum, condiţii meteorologice şi concordanţa, legătura dintre acestea toate.

Adică, pentru siguranţa dumneavoastră şi a pasagerilor, dar şi spre a nu deveni un pericol pentru ceilalţi participanţi la traficul rutier, este mai mult decât important, după cum ştiţi, ca autovehiculul pe care îl utilizaţi să fie într-o perfectă stare de funcţionare, în special în ceea ce priveşte sistemele de direcţie, de frânare şi de iluminare – semnalizare, precum şi instalaţia de încălzire – dezaburire, un minim de confort putând fi la un moment dat asigurat de cantitatea de carburant, sens în care ideal ar fi ca rezervorul plin să fie.

Nici propria stare n-ar trebui să vă fie indiferentă şi înainte de a porni la drum să fiţi bine odihniţi, să nu fiţi sub influenţa băuturilor alcoolice, să vă înarmaţi cu mult calm, cu multă răbdare, luând în calcul eventualele întârzieri cauzate de posibilele obstacole şi piedici ale iernii.

Esenţială este şi atitudinea, legătura dintre conducătorul auto şi autovehicul. Nu bruscaţi nicicum comenzile, manevraţi lin volanul, evitaţi apăsarea subită a pedalei de frână şi fiţi moderaţi cu pedala de acceleraţie, deloc de neglijat fiind necesitatea utilizării corespunzătoare a semnalelor luminoase şi de semnalizare.

În sfârşit, în această relaţie om – autovehicul, mai trebuie să ţineţi cont de faptul că vă deplasaţi pe drum, un drum care în această perioadă poate fi acoperit cu mâzgă, polei, gheaţă ori zăpadă, iar vizibilitatea poate fi redusă chiar şi pe timp de zi din pricina ninsorii şi a viscolului, ori a ceţii, un fenomen meteorologic frecvent în cea mai mare parte a judeţului Harghita.

De aceea este într-adevăr imperios necesar să micşoraţi viteza până la limita evitării oricărui pericol şi să păstraţi o distanţă cât mai mare între autovehicule, situaţie în care cuvântul de ordine nu poate fi altul decât ATENŢIE!

Revenind la avertizarea de început „în loc să stăm pe drum, mai bine stăm acasă”, vă recomandăm din nou să nu plecaţi la drum, dacă nu este absolut necesar acest lucru, iar dacă întâmpinaţi dificultăţi, sau observaţi că alţi participanţi la traficul rutier au probleme, vă rugăm să apelaţi imediat numărul unic gratuit pentru apeluri de urgenţă 112!

  • IPJ HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *