Ziua de 9 mai, multiplă semnificaţie pentru poporul român. Mesajul prefectului Szabó Zsolt

0

Articol disponibil în: Română

Mesajul prefectului Szabó Zsolt cu ocazia sărbătoririi a 144 ani de la Proclamarea Independenţei de Stat a României, 76 de ani de la Victoria Naţiunilor Unite asupra nazismului, Ziua Veteranilor de Război şi a Zilei Europei

Ziua de 9 mai are pentru poporul român o multiplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877 și Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial sărbătorim Ziua Europei. Astfel, data de 9 mai reprezintă un moment de adâncă reflexie asupra trecutului, prezentului, viitorului Europei şi implicit al României.

Faptele şi evenimentele din trecut reprezintă tot atâtea chei care deschid porţi spre prezent şi viitor şi tot atâtea oportunităţi pe care se poate clădi societatea prezentului şi viitorului comun european.

În urmă cu 144 de ani, la data de 9 mai 1877 Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi. 

La mai bine de o jumătate de secol mai târziu, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a dus la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Omagierea ostaşilor care şi-au dat viaţa pentru înfrângerea fascismului, trezeşte și astăzi cele mai alese sentimente în rândurile armatei şi a populaţiei, care iartă, dar nu uită jertfele bunicilor şi părinţilor noştri pentru apărarea pământului românesc.

Să ne înclinăm cu recunoştinţă în faţa veteranilor de război şi să aducem un pios omagiu celor care au adus sacrificiul suprem pe câmpurile de luptă pentru libertate.

Astăzi serbăm și Ziua Europei. În urmă cu 71 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, să pună bazele concrete ale unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului.

Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi. Iată de ce liderii U.E., întruniţi în cadrul summitului de la Milano, în 1985, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită Ziua Europei.

Anul acesta de Ziua Europei trecutul şi prezentul îşi dau mâna pentru a contura viitorul Europei. De aceea comemorarea fondării Uniunii Europene are loc odată cu lansarea platformei Conferinței privind viitorul Europei, care oferă cetăţenilor Statelor Membre oportunitatea de a contribui în mod direct la conturarea viitorului Europei. În prezent, ziua de 9 mai a devenit un simbol european, drapelul UE, Imnul Europei, mottoul şi moneda unică identifică unitatea politică a Uniunii Europene.

Steagul, cu cele 12 stele, așezate în cerc, pe un fond albastru, reprezintă unitatea şi identitatea popoarelor Europei. Cercul reprezintă solidaritatea şi armonia, iar stelele, în număr de 12, reprezintă perfecţiunea.

Astăzi, ca cetăţeni europeni cu drepturi depline avem obligaţia să apărăm valorile europene, să trecem peste unele mentalităţi învechite, să ne comportăm ca adevăraţi europeni, pentru o convieţuire paşnică şi pentru un respect reciproc.

La mulţi ani cetăţenilor harghiteni!

La mulți ani, România !

La Mulţi Ani, Europa!

 

Prefect

Szabó Zsolt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy