Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ziua Internațională a Mării Negre, sărbătorită în ultima zi din octombrie

Anual, pe 31 octombrie, este sărbătorită Ziua internaţională a Mării Negre. Viceprim-ministrului Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, transmite un mesaj cu această ocazie:

”Aniversăm azi, ca în fiecare an pe 31 octombrie, Ziua internaţională a Mării Negre / International Black Sea Day, care marchează semnarea, pe 31 octombrie 1996, la Istanbul, a Planului Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră. Este rezultatul mai multor ani de studii, cercetări şi consultări, care au confirmat că mediul Mării Negre este puternic afectat de reziduurile aduse de râurile din 17 ţări, de pescuitul excesiv şi de deversările necontrolate de produse petroliere, care au produs dezechilibre ecologice.

România, care a găzduit la Bucureşti, pe 21 aprilie 1992, semnarea Convenţiei privind protecţia Mării Negre împotriva poluării (cel mai complet set de strategii şi măsuri pentru salvarea şi reabilitarea Mării Negre), se numără între cele şase ţări riverane care au agreat acest Plan de Acțiune, împreună cu Bulgaria, Georgia, Rusia, Turcia şi Ucraina.

În virtutea acestui plan, ţările costiere colaborează pentru reducerea impactului poluării asupra ecosistemului marin, inclusiv prin intermediul Programului Operaţional Comun Bazinul Mării Negre, activ în România începând din 2007, anul aderării la UE, și aflat acum în a doua perioadă de programare, 2014-2020.

Programul este finanţat prin Instrumentul European de Vecinătate (ENI) și are un buget de 49.038.597 euro din fonduri ENI, la care se adaugă 8% cofinanţare națională. În România, unde zona eligibilă este Regiunea de dezvoltare Sud-Est (jud. Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea), până în prezent au fost semnate 7 contracte cu grant cu o valoare totală eligibilă de peste 13,5 milioane de euro, ale căror activități se concentrează pe promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în turism şi cultură, creşterea oportunităţilor comerciale transfrontaliere, modernizarea sectorului agricol şi a celor conexe, monitorizarea în comun a mediului, conştientizarea privind impactul deşeurilor maritime şi riverane.

În actuala perioadă de programare, am avut două apeluri de propuneri de proiecte: primul (31 ianuarie 2017 – 31 mai 2017), în urma căruia au fost aprobate 24 de proiecte, iar al doilea (1 octombrie 2018 – 31 ianuarie 2019) este încă deschis, iar toți cei interesați pot depune proiecte.

Pentru toți potențialii aplicanți, în perioada septembrie-decembrie 2018, Autoritatea de Management a Programului Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020 (în cadrul MDRAP), cu sprijinul Secretariatului Tehnic Comun al Programului și al reprezentanților Autorităților Naționale din fiecare țară, organizează o serie de sesiuni de informare. În România, acestea urmează să aibă loc la Tulcea și la Buzău (7 – 8 noiembrie 2018).

Ziua internaţională a Mării Negre este un prilej de sărbătoare pentru noi, cei care locuim și trăim pe malurile Mării Negre, leagăn de cultură și civilizație din care ne hrănim din timpuri imemoriale, și o marcăm prin activităţi culturale și educative, expoziţii, conferințe, concursuri, târguri, prin care se urmăreşte conştientizarea impactului poluării și adoptarea unui comportament responsabil faţă de mediul marin şi costier.

Și cum primii care trebuie obișnuiți cu acest tip de comportament sunt copiii, este mai mult decât binevenită o plimbare împreună cu familia în zonele din apropierea siturilor Natura 2000 din zona marină: Delta Dunării, izvoarele sulfuroase de la Mangalia, zona Vama Veche – 2 Mai și Capul Tuzla.”
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.