Ziua Pompierilor din România

0

Articol disponibil în: Română

Ziua de 13 septembrie reprezintă, pentru salvatorii din întreaga țară, un moment de sărbătoare și de rememorare a faptelor de vitejie a înaintașilor lor care au purtat cu cinste blazonul de pompier și care, de-a lungul timpului, au dat dovadă de eroism și spirit de sacrificiu în activitatea desfășurată sub aripa acestei nobile arme.

 

Aniversarea Zilei Pompierilor din România evocă sacrificiul ostaşilor pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu care, în anul 1848, au scris o pagină de devotament şi demnitate naţională. Lupta din Dealu Spirii a rămas consemnată în istorie ca un act eroic al pompierilor militari în apărarea revoluţiei şi o afirmare patriotică a calităţilor morale şi de luptă ale ostaşilor tinerei armate române.Pentru celebrarea acestui moment de mare însemnătate, care stă la baza identităţii instituţionale,  Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita va organiza o serie de evenimente menite să cinstească curajul, gloria, istoria îndelungată a armei pompierilor şi să ateste dubla aniversare: împlinirea a 176 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi 56 de ani de la înfiinţarea Grupului de Pompieri Militari al judeţului Harghita. Suita activităților organizate în acest context au debutat sâmbătă, 07 septembrie a.c., începând cu ora 11,00, pe platoul din centrul municipiului Miercurea-Ciuc, respectiv în parcul central din municipiul Odorheiu Secuiesc, unde Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita și-a aşteptat vizitatorii la expoziţia de tehnică. Doritorii au putea vedea o parte din tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare, dar vor beneficia şi de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, având posibilitatea astfel, să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre. Cu această ocazie au fost distribuite pliante şi broşuri, cu reguli și măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă, dar și materiale referitoare la campaniile naționale de educare și informare publică derulate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în cadrul punctului de informare preventivă.

Chiar de ziua Armei, vineri, 13 septembrie 2023, începând cu ora 12,00, la sediul inspectoratului din municipiul Miercurea Ciuc, strada Iancu de Hunedoara, nr. 14, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea mesajelor adresate cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre militare care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită. De asemenea, tot vineri, 13 septembrie a.c., în intervalul orar 11.00 – 14.00, subunităţile operative din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al județului Harghita îşi vor deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei de salvator, evenimentul constituind un bun prilej pentru cunoaşterea activităţilor şi misiunilor acestei arme. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă îndeaproape autospecialele folosite de pompieri în misiunile operative și vor afla informații utile cu privire la modul în care trebuie să se comporte pentru a preveni situațiile de urgență.

Momentul aniversar va fi marcat și prin organizarea unor activități omagiale menite să cinstească curajul, gloria şi istoria îndelungată a Armei și vor fi depuse coroane și jerbe de flori la monumentele ridicate în cinstea eroilor pompieri căzuţi la datorie de-a lungul timpului şi care au purtat cu cinste blazonul de POMPIER. Astfel, vor avea loc ceremoniale de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti și la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes
Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.
La ceas de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Oltul » al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri, purtând mai departe crezul „Audacia et devotio!”.

*******

Pompierii Români aniversează în acest an 176 de ani de când au scris cu litere de foc ISTORIA ŢĂRII, pe frontispiciul căreia se regăsesc năzuinţele de libertate socială, independenţă şi unitate naţională ale poporului român. Documentele timpului ne fac să retrăim sentimentele de mândrie şi onoare simțite de predecesorii noștri, a căror contribuție a fost esenţială în Revoluţia română paşoptistă. Recunoaşterea meritelor lor a fost confirmată în filele Proclamaţiei Guvernului provizoriu, unde se consemna că „… văzând atâta curaj şi atâta închinare la
cauza libertăţii, … consideră … în numele patriei a arăta a sa recunoştinţă Companiei de pompieri ce de la început şi până la sfârşit fură apărătorii libertăţii”.
 

Apogeul actului de eroism al pompierilor români l-a constituit bătălia din Dealu Spirii, de la 13 septembrie 1848, dată la care românii au pierdut 80 de soldaţi şi 2 ofiţeri din Compania de Pompieri, condusă de bravul căpitan Pavel Zăgănescu. Recunoştinţa poporului român pentru faptele de vitejie şi eroism ale pompierilor militari a fost pe măsură, după ieşirea Principatelor de sub tutela otomană, domnitorul Alexandru Ioan Cuza adoptând, încă de la începutul domniei sale, Legea din 21 mai 1860, care acorda ostaşilor de orice grad medalia comemorativă cu panglică tricoloră – Pro virtute militari. Această distincție avea să fie prima medalie, cu caracter militar, emisă în România.
Tradiţiile pompierilor români înscriu şi alte fapte memorabile de curaj, cum ar fi participarea la Războiul de Independenţă sau apărarea vieţii şi bunurilor, pe timpul bombardamentelor din cele două războaie mondiale.

COMPARTIMENTUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy