1 SEPTEMBRIE – ZIUA JANDARMERIEI RURALE

0

Articol disponibil în: Magyar Română

ziua jandarmerieiCorp militar de elită, Jandarmeria Rurală a fost prezentă în toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare cunoscute în România, aducându- şi o importantă contribuţie la luptele duse de poporul român în Războiul balcanic şi în cele două războaie mondiale.

Acum 123 de ani, la 1 Septembrie 1893, lua ființă Jandarmeria Rurală, odată cu promulgarea  Legii asupra Gendarmeriei rurale prin Decretul Regal 30 al regelui Carol I. Meritul pentru înfiinţarea Jandarmeriei Rurale îi revine guvernului condus de Lascăr Catargiu, din care făcea parte şi Vasile Lascăr, ca ministru de Interne.

 Actul normativ prevedea înfiinţarea Inspectoratului General al Jandarmeriei (condus de un general), care avea în subordine patru inspectorate de circumscripţie (sau regionale), în oraşele de reşedinţă ale Corpurilor de armată – Bucureşti, Galaţi, Craiova şi Iaşi, comandate de către un ofiţer, cu gradul de maior. Acestea, la rândul lor, erau organizate pe companii, corespunzătoare unui judeţ, şi aveau în componenţă staţiuni de plasă şi staţiuni comunale. Staţiunile de plasă erau încadrate cu jandarmi călări, care aveau calitatea de ofiţeri de poliţie judiciară şi erau asiguraţi financiar din bugetul judeţean. Cele comunale funcţionau sub autoritatea primăriilor cu buget mai consistent şi erau încadrate cu jandarmi pedeştri, care aveau calitatea numai de agenţi de poliţie constatatori. Două elementele de avangardă ale legii din 1 septembrie merită subliniate: în primul rând, constituirea primului Inspectorat General şi organizarea teritorială extinsă la nivel naţional, cu atribuţii poliţieneşti şi militare distincte, şi în al doilea rând statuarea unor forme de pregătire a personalului. De exemplu, la fiecare companie se constituia o Şcoală de jandarmi, unde se predau teme de legislaţie, proceduri tactice, cunoştinţe militare generale etc..

În fiecare judeţ, prefecţii reprezentau autorităţile superioare ale unităţilor de jandarmi, în materie de siguranţă şi ordine publică, iar din punct de vedere al misiunilor de poliţie judiciară, jandarmii se subordonau judecă­torilor de instrucţie şi procurorilor. După apariţia la 1 aprilie 1929 a Legii Jandarmeriei Rurale, Brigada 4 Jandarmi Cluj ia denumirea de Inspectoratul 6 Jandarmi Rurali Cluj, având în structură, printre alte subunităţi, Legiunea de Jandarmi Ciuc cu sediul la Miercurea Ciuc şi Legiunea de Jandarmi Odorhei cu sediul la Odorhei.ziua jandarmeriei 2

          La începutul lunii octombrie 1931, în structura Jandarmeriei Române au loc reorganizări, fiind înfiinţate 3 subinspectorate generale şi 11 inspectorate regionale. Astfel, Inspectoratul de Jandarmi Rurali Cluj ia denumirea de Inspectoratul Regional de Jandarmi Cluj, cu 6 legiuni în subordine, celelalte 13, printre care şi cele din Ciuc şi Odorhei, fiind redistribuite cu întregul efectiv de oameni, materiale şi animale la Inspectoratul Regional Braşov, respectiv Oradea şi Timişoara.

Modificarea esenţială a rolului Jandarmeriei se produce prin intrarea în vigoare a Legii nr. 59 din 28 martie 1947. Din acest moment, Jandarmeria trece în subordinea nemijlocită a Ministerului de Interne şi se limitează la misiuni de poliţie, devenind „un corp auxiliar” al acesteia.

În noiembrie 1947, s-a înfiinţat Secretariatul General pentru Trupe, prin ordinul căruia, în 23 ianuarie 1949, Trupele de Securitate preluau toate batalioanele de jandarmi şi centrele de instrucţie în structura Comandamentului Trupelor de Securitate, iar inspectoratele, legiunile, sectoarele şi posturile de jandarmi s-au subordonat Direcţiei Generale a Miliţiei. Această suită de acte normative a pus practic capăt existenţei instituţiei, în acest context, Jandarmeria, Armă de elită, cu o bogată tradiţie, fiind dizolvată.

Demonstrând pe toată durata existenţei sale un profund ataşament faţă de valorile fundamentale ale naţiunii române, Jandarmeria Rurală a reuşit să dobândească un binemeritat loc în conştiinţa poporului român.

Până în anul 1998, 1 septembrie era şi Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează  promulgarea, de către domnitorul  Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

INFORMARE,  RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy