Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Exercițiul Internațional Carpathians Blueshield 2018, la final

Joi, 28 iunie, la Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri (CPPCJ Ochiuri), a avut loc ceremonia militară de încheiere a Exercițiului Internațional Carpathians Blueshield 2018, organizat de către Jandarmeria Română. Cu această ocazie, Inspectorul general al Jandarmeriei, colonel Sebastian CUCOȘ, a oferit diplome și plachete oficialilor prezenți, mulțumind participanților pentru colaborarea fructuoasă și pentru profesionalismul dovedit.

Exercițiul Comprehensiv Carpathians Blueshield 2018, derulat în cadrul proiectului Antrenamentul Serviciilor de Poliție din Uniunea Europeană — EUPST II, s-a desfășurat în perioada 18-28 iunie a.c., la Centrul de Perfecționare a pregătirii Cadrelor Jandarmi Ochiuri al Jandarmeriei Române.

Remarcându-se ca fiind cea mai amplă activitate de acest gen organizată la nivelul Jandarmeriei Române, exercițiul a întrunit peste 300 de ofițeri și subofițeri din 13 țări (România, Bulgaria, Cipru, Franța, Italia, Republica Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, Spania, Elveția, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) și 4 organisme internaționale (Uniunea Europeană, CEPOL, Forța de Jandarmerie Europeană și Eucap Sahel Niger), precum și reprezentanți din toate structurile cu atribuții în domeniul securității și ordinii publice din România.

Desfășurat în baza unor scenarii adaptate după evenimente reale petrecute în diverse regiuni ale lumii în care sub egida UE se execută misiuni de menținere a păcii, în cadrul stagiului de pregătire s-a pus un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanților ce provin din structuri diferite, pentru gestionarea eficientă a misiunilor la care acționează în comun.

Pentru a reproduce cât mai fidel condițiile reale de intervenție, scenariile au fost puse în practică pe teritoriul a 6 județe, cu forțe în teren, implicând mai multe structuri ale Jandarmeriei — Dâmbovița/CPPCJ Ochiuri, Prahova/Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Brașov/Gruparea de Jandarmi Mobilă ‘Burebista’ Brașov, Harghita/ Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Gheorgheni, Covasna și Ilfov/Școala de Aplicație pentru Ofițeri ‘Mihai Viteazul’.

Aspectul de noutate al exercițiului a constat în corelarea activităților de conducere, planificare și organizare specifice Statului Major cu activitățile practice de antrenament, în special în domeniul asigurării și restabilirii ordinii publice. Astfel, subunități formate din jandarmi români, polițiști polonezi, ucraineni, jandarmi și polițiști francezi au fost puse în situația de a acționa sub comandă unică pentru rezolvarea unor situații de tulburare a ordinii publice, comunicate în timp real, concomitent în cele șase județe care au participat la exercițiul internațional (Dâmbovița, Prahova, Brașov, Harghita, Covasna și Ilfov).

Forțele aflate în teren au fost coordonate în mod unitar de către Statul Major de la CPPCJ Ochiuri.

Stagiul de pregătire s-a încheiat cu un exercițiu combinat complex, cu implicarea tuturor forțelor multinaționale, care a constat în asigurarea și restabilirea ordinii publice, în urma apariției unor situații neprevăzute de tulburare gravă a climatului de ordine și siguranță.

Participanții au apreciat utilitatea antrenamentului, exercițiul atingându-și principalele obiective stabilite, printre care:

— înțelegerea și aplicarea unei abordări globale a operațiunilor internaționale de gestionare a crizelor;

— promovarea înțelegerii reciproce, a încrederii, a cooperării și a interoperabilității între toate forțele, organizațiile, birourile și personalul implicat și afectat;

— dezvoltarea abilităților privind activitățile specifice TMMA (instruire, mentoring, monitorizare, consiliere);

— dezvoltarea abilităților necesare pe timpul efectuării de TTP-uri (tehnici, tactici, proceduri) în domeniul muncii de poliție;

— respectarea dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului umanitar etc.

***

EUPST II 2015-2018 — informații generale despre proiect:

EUPST este un proiect finanțat de Uniunea Europeană care urmărește antrenarea în comun a forțelor de poliție și jandarmerie înainte de a fi trimise în misiuni internaționale, pentru îmbunătățirea și uniformizarea procedurilor de lucru, precum și pentru cunoașterea și respectarea prevederilor legislației internaționale, în special în ceea ce privește drepturile omului și egalitatea de șanse

În cadrul acestui proiect au fost organizate cinci exerciții compacte în scopul dezvoltării capacității ofițerilor de poliție și a unităților de poliție și jandarmerie care vor desfășura misiuni sub egida UE, după cum urmează:

— în perioada 04 — 15 aprilie 2016, în Baza de Instruire din Weeze, Germania;

— în perioada 19 — 30 septembrie 2016, în cadrul Centrului din Vicenza, Italia;

— în perioada 13 — 24 martie 2017 în cadrul Centrului din Logrono, Spania;

— în perioada 19 — 30 iunie 2017, în cadrul Centrului din Saint-Astier, Franța;

— în perioada 18 — 28 iunie 2018, în cadrul Centrului Ochiuri, România.

 

opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *