Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Munca în străinatate

Munca în străinătate pe lângă o serie de beneficii poate aduce și deservicii celui care încearcă pe cont propriu să găsească un loc de muncă mai bine plătit.
Riscurile pe care persoana căutătoare de loc de muncă le poate întâlni pot fi de diverse feluri, de la munci periculoase sau vătămătoare, lipsa protecției sociale, salarii mai mici sau neplătite, imposibilitatea reîntoarcerii în țară în situații extreme până la riscurile de a deveni ținta traficanților în diverse scopuri.
Reducerea acestor riscuri presupune câteva acțiuni relativ simple în ziua de azi, când marea majoritate din populație are un telefon ”inteligent” și acces la internet.
Aceste acțiuni presupun, verificarea dacă agenția care oferă locuri de muncă este înregistrată la ITM Harghita, verificabil pe pagina de web a acestuia, iar aceasta nu poate fi o persoana fizică, verificarea cu atenție a ofertei de loc de muncă, verificarea angajatorului străin, dacă acesta există.
Semne de întrebare trebuie să ridice și faptul că agenția solicita sume de bani pentru serviciile sale, garanții, traduceri, procesare de acte sau consultanță sau dacă intermedierea are loc on-line sau prin convorbiri telefonice.
Toate aceste informații se găsesc și pe site-ul ITM Harghita în zona destinată muncii în străinătate – 20 de ghiduri pentru munca în statele din Uniunea Europeană, lista societăților înregistrate ca agenți de plasarea a forței de muncă în străinătate, avertismente privind munca în străinătate.
Informații importante se mai pot obține și de la atașatul pe probleme de muncă din statul de destinație dacă există.
In județul Harghita sunt înregistrate 9 societăți comerciale ca agenți de plasarea a forței de muncă în străinătate în conformitate cu prevederile Legii 156/2000.
Acestea au încheiate contracte de mediere cu 369 de persoane din care 126 de persoane au fost angajate în străinătate.
Repartiția personelor angajate în străinătate după țara de destinație este următoarea :
o Ungaria – 5 persoane
o Franța – 9 persoane
o Germania – 102 persoane
o Irlanda – 9 persoane
o Marea Britanie – 1 persoană
Din cele 126 de persoane angajate în străinătate mai sunt în activitate 103 iar 13 părăsind locul de muncă înainte de expirarea contractului de muncă.
Evident numărul lucrătorilor în străinătate este cu mult mai mare, o parte din aceștia angajându-se direct, o parte importantă fiind detașați pentru diverse lucrări în străinătate pe baza formularului portabil A1 iar o altă parte lucrând ca zilieri în diverse domenii.
Acțiunea de informare anterioara este foarte importantă pentru că un om informat este un om mai greu de păcălit și exploatat.
( Material prezentat la sesiunea de informare organizata de Ministerul pentru romanii de pretutindeni in judetul Harghita )
opel


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *