Transilvania. Viitorul, pentru noi toți! – este îndemnul președintelui Kelemen Hunor și deviza UDMR care deschide programul electoral pentru alegerile parlamentare

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Cu o lună și jumătate înaintea desfășurării alegerilor parlamentare, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a prezentat programul electoral al Uniunii. Documentul este structurat pe trei coordonate importante care vizează viitorul maghiarilor din Transilvania, siguranța comunității  și înnoirea clasei politice.

„Dorim să construim o Transilvanie în care este bine să trăiești, unde familiile noastre au siguranța și stabilitatea garantate, unde nu sunt puse în pericol drepturile și bunurile comunităților locale”, a subliniat președintele UDMR.

Kelemen Hunor a precizat că planul de dezvoltare, proiectele Uniunii vizează bunăstarea Transilvaniei, viitorul acestei regiuni și, nu în ultimul rând, a întregii țări. ”Afirmăm, cu toată răspunderea, că un proiect bun pentru Transilvania este bun și pentru România, ceea ce este bine pentru maghiarii din Transilvania, este bine pentru toți cetățenii acestei țări”, a afirmat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

UDMR pornește în alegeri cu forțe noi, mai mult de jumătate din candidații pentru Senat și Camera Deputaților sunt nume noi. Totodată, ca o reflectare a solidarității interne, a parteneriatului dintre diaspora internă și regiunile majoritar maghiare, locul patru pe lista de candidați din județul Harghita a fost cedat candidatului din Sibiu, Benedek Zakariás. Ca argument în favoarea acestei decizii, președintele UDMR a precizat că, deși în diaspora internă UDMR primește de fiecare dată zeci de mii de voturi, comunitatea maghiară din această zonă are prea puține șanse să trimită un reprezentant în Parlament.

Platforma program a Uniunii este bazată pe patru coordonate importante. Prima dintre acestea este consolidarea drepturilor comunității maghiare.

„Trebuie să pregătim o nouă Constituție, să fie incluse și promisiunile trecute în Rezoluția de la Alba Iulia, din 1918. Trebuie respectate toate punctele din acel angajament, deoarece, dacă la baza formării statului modern se află Marea Unire de acum 100 de ani, atunci și rezoluția adoptată cu acel prilej trebuie să aibă statut de lege, pe care România trebuie să o respecte”, a subliniat Kelemen Hunor.

Potrivit președintelui UDMR, România trebuie să pună un accent mai mare pe tradițiile regionale și pe identitatea regională: mai multe atribuții regiunilor, implicit Transilvaniei și oamenilor care trăiesc aici, unităților administrativ-teritoriale, pentru ca acestea – conform principiului subsidiarității – să adopte la nivel local cele mai bune decizii.

O altă propunere inclusă în platforma program a UDMR vizează introducerea limbii maghiare ca a doua limbă oficială, în regiunile unde maghiarii sunt în majoritate, iar în privința dreptului de folosire a limbii materne în instituțiile publice, se impune reducerea pragului de la 20  la 10 procente, sau minim 5.000 de locuitori.

Educația este cea de-a doua coordonată importantă a platformei electorale al UDMR. Președintele Kelemen Hunor a menționat faptul că, după ce s-a reușit crearea sistemului educațional în limba maternă la toate nivelele, trebuie continuat acest proces și pus accentul pe calitatea învățământului, pentru ca în secolul al XXI-lea, copiii să acumuleze cunoștințe temeinice și să fie competitivi în țara lor natală și oriunde vor dori să-și desfășoare activitatea. UDMR trebuie să includă aceste principii în noua Lege a Educației, aflată în curs de elaborare și care va fi adoptată de noul Parlament, probabil anul viitor, în 2017, urmând să intre în vigoare din anul școlar 2018-2019.

Președintele UDMR a subliniat și importanța respectului pentru pedagogi, iar astfel, Uniunea propune indexarea salariilor tuturor cadrelor didactice.

„Nu există țară modernă, puternică, fără o infrastructură dezvoltată. Se pare că aceste aspecte doar pentru noi sunt cu adevărat importante: construirea de autostrăzi, reabilitarea drumurilor publice și a rețelei feroviare reprezintă prioritățile noastre majore”, a spus președintele UDMR, referitor la cea de a treia coordonată a programului electoral al Uniunii. Tot la acest capitol este inclusă și dezvoltarea mediului rural. UDMR consideră că agricultura reprezintă o ramură strategică a economiei țării, în consecință trebuie respectați toți cei care desfășoară activități în acest domeniu, care, din acest sector își asigură veniturile, își întrețin familiile, își dedică energia, resursele și abilitățile dezvoltării mediului rural.

Este necesară accentuarea sprijinului în vederea bunăstării familiilor. În acest scop, UDMR propune introducerea unei scheme de impozitare pentru familii, prin care acestea să beneficieze de reduceri la plata impozitelor, în funcție de numărul copiilor pe care îi au în întreținere.

”România trebuie să își reconsidere măsurile, politicile sociale, iar familiile trebuie sprijinite prin stabilirea unui sistem de impozitare avantajos pentru acestea. Programul nostru include și măsuri concrete pentru combaterea sărăciei: propunem, astfel, ca în funcție de posibilitățile bugetare, o creștere a salariului minim – în patru ani acesta trebuie indexat progresiv  de la 1.250 lei cât este în prezent, la 2.000 lei”, a arătat preşedintele Uniunii.

În ceea ce privește protecția socială a persoanelor în vârstă, UDMR dorește ca Guvernul să asigure stabilitatea valorii pensiilor pentru toate categoriile de pensionari.

„Nu promitem lucruri care nu se pot realiza în următoarea perioadă. Vrem să dezvoltăm comunitatea astfel încât cu toții să ne putem construi un viitor aici, acasă. Ne dorim o țară în care o nouă Constituție să garanteze un sistem instituțional real al statului de drept”, a subliniat președintele UDMR, Kelemen Hunor.

Referindu-se la câteva situații care, într-o țară europeană nu ar trebui să existe, președintele UDMR a amintit cazul viceprimarului din Cluj-Napoca, Horvath Anna. Kelemen Hunor a subliniat că, în astfel de momente, maghiarii trebuie să fie foarte uniți și foarte puternici, deoarece orice formă de dezbinare pune în pericol viitorul comunității.

”Ne sunt cunoscute tuturor, am văzut în ultimii 3-4 ani încercări de intimidare la adresa comunității noastre. Credem că nu sunt întâmplătoare demersurile inițiate împotriva liderilor noștri din administrațiile publice locale din Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Sfântu Gheorghe, iar recent și în Cluj, unde viceprimarul este suspectat în legătură cu finanțarea campaniei electorale. Nu contestăm dreptul procurorilor de a acționa, dar când măsurile sunt disproporționate, ne punem semne de întrebare dacă instituțiile statului de drept funcționează bine sau cu multe probleme. Măsurile luate trebuie să fie proporționale cu acuzațiile. Trebuie consolidat statul de drept”, a precizat Kelemen Hunor.

 Editat de Biroul de Presă al UDMR                                                                  

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy