Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Zeci de copii din Harghita fericiți de Ziua Poliției

Poliţia Română, structură de bază a statului român, sărbătoreşte duminică 25 martie, 196 de ani de atestare documentară.

De ziua lor, polițiștii din cadrul IPJ Harghita au organizat Ziua porților deschise și au primit cei mai curioși oaspeți în vizită. Zeci de copii din Harghita s-au bucurat să pătrundă tainele polițienești sub atenta subraveghere și îndrumare a oamenilor legii. Armamentul și autospecialele din dotarea Inspectoratului de Poliție Județean au fost principalele atracții în rândul școlarilor.

În calitate de reprezentanţi ai statului, învestiţi cu autoritate şi responsabilităţi, poliţiştii au de îndeplinit una dintre cele mai nobile misiuni din societate – aceea de a sluji cetăţeanul, adevărul şi dreptatea.

Data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002. Alegerea acestei date este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române.

Totodată,  motivaţia pentru care Poliţia Română îmbracă haine festive în această zi se regăseşte în istorie, în timpul domniei lui Dimitrie Ghica. În anul 1822, domnitorul i-a înmânat Marelui Agă Mihaiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).

În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).

Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *