100 DE ANI DE LA INTRAREA ÎN LUPTĂ A PRIMULUI BATALION DE VÂNĂTORI DE MUNTE – PRIMUL RĂZBOI MONDIAL

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Joi, 10 august 2017, pe Vârful Coşna (comuna Pîrgărești), militari aparținând Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU” şi Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, au participat la ceremonia militară şi religioasă dedicată centenarului intrării în luptă, în Primul Război Mondial, a primului batalion de vânători de munte din armata României.
La activitate au fost prezenți oficiali ai prefecturii Bacău și consiliul județean Bacău, primarul comunei Pîrgărești, reprezentanți ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil BĂDULESCU” şi Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, preoți parohi și localnici.
Pentru cinstirea memoriei eroilor căzuți la datorie, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor de pe Vârful Coșna și la Mormântul Eroului Constantin Mușat, căzut la datorie în luptele din 13 august 1917.
*****
La 11 august 2017, se împlinesc 100 de ani, de la intrarea în luptă în Primul Război Mondial, a primului batalion de vânători de munte din Armata României. Ordinul de luptă al Batalionului Vânătorilor de Munte a fost primit pe 8 august 1917 de la generalul Constantin Prezan. Botezul focului a fost primit pe 11 august 1917, în timpul luptelor de la Cireşoaia şi dealul Coşna, sub comanda maiorului Virgil Bădulescu. Conform istoriei militare a Armatei României, la ora trei din noaptea de 11/12 august 1917, vânătorii de munte s-au strecurat în ascuns spre aliniamentul de atac de pe Cireşoaia, traversând râul Trotuş prin apa adâncă, de la sud-est de Târgu Ocna şi prin Valea Rupturile, au ieşit pe creasta Vrânceanu, iar în zorii zilei de 12 august 1917, au surprins companiile din Divizia 70 Austro –Ungară, care se pregăteau să reia atacul.
Atacul victorios al vânătorilor de munte a însemnat începutul declinului ofensivei inamicului în zona Oituz şi respingerea trupelor acestuia de pe înălţimile care dominau Valea Trotuşului în zona Târgu Ocna. În aceste lupte sângeroase, vânătorii de munte au pierdut jumătate din efectiv, adică aproximativ 2000 de militari.

Text şi foto: Marius SFÂRLEA

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy