100 éve lépett hadba a Román Hadsereg első hegyivadász zászlóalja

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A „General Virgil Bădulescu” 61-es Hegyivadász Dandár és a „Sarmizegetusa” 2-es Hegyivadász Dandár katonái a román hegyivadász csapatok első világháborúba vonulásának emlékünnepén vettek részt Pîrgărești községben, a Coșna tetőn, 2017 augusztus 10-én.

A megemlékezésen jelen voltak a bákói prefektúra és megyei tanács képviselői, Pîrgărești polgármestere, papok és helyi lakosok, és természetesen a két fent említett hegyivadász dandár reprezentánsai.

A hősök emlékének tisztelete jeléül megkoszorúzták a Coșna tetőn található Hősök emlékművét, illetve Constantin Mușat háborús hős emlékművét, aki 1917 augusztus 13-án halt hősi halált.

2017 augusztus 11-én van 100 éve, hogy a Román Hadsereg első hegyivadász csapata hadba vonult az Első Világháborúban. 1917 augusztus 8-án adta ki Constantin Prezan ezredes a hadi parancsot. A tűzkeresztségre 1917 augusztus 11-én került sor a Cireșoaia és Coșna dombi harcokban, Virgil Bădulescu őrnagy parancsnoksága alatt, 1917 augusztus 11-ről 12-re virradó éjszaka háromkor. A hegyivadászok titokban megközelítették a Cireșoaia-i arcvonalat, átúszva a Trotuș mély vizén, majd 1917 augusztus 12- e hajnalán meglepték a 70-es Osztrák Magyar Hadosztályt, akik támadásra készültek. Ezekben a véres harcokban a hegyivadászok közel 2.000 katonát vesztettek.

 

Szöveg és fotó: Marius Sfârlea

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy