13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România

0

Articol disponibil în: Română

An de an, “Ziua Pompierilor din România”, sărbătorită pe 13 septembrie, ne readuce în memorie faptele pompierilor eroi conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu, care au reuşit să opună rezistenţă armatei otomane venite să înăbuşe Revoluţia Română de la 1848. Anul acesta se împlinesc 168 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii de la 13 septembrie 1848, când cei 166 de pompieri conduşi de căpitanul Pavel Zăgănescu au apărat cu preţul vieţii mişcarea revoluţionară de la 1848, aducându-şi astfel tributul suprem idealului Revoluţiei paşoptiste.

 Pentru instituția noastră, data de 13 septembrie 2016 are dublă semnificație:

  1. Ziua Pompierilor din România – împlinirea a 168 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii;
  2. Este zi declarată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență drept „Ziua Informării Preventive – Marți 13” în România

Începând cu anul 2011, IGSU a identificat această oportunitate de diseminare a informațiilor cu caracter preventiv, prin organizarea acestui eveniment ori de câte ori data de 13 pică într-o zi de marți

 Pentru a marca aceste evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita va organiza o serie de manifestări:

  • Astăzi, 9 septembrie a.c., începând cu ora 09,00, sub genericul „CUPA 13 SEPTEMBRIE 2016”, se organizează un campionat de minifotbal, pe terenul sintetic de lângă Sala Polivalentă din municipiul Miercurea-Ciuc. În competiție s-au înscris reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” Harghita, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Brigăzii 61 Vânători de Munte „Virgil Bădulescu”, Direcției Judeţene de Informații Harghita, Penitenciarului Miercurea-Ciuc, Instituţiei Prefectului judeţul Harghita și Serviciului De Ambulanță Județean Harghita.

Echipele şi sportivii care s-au clasat pe podium vor fi distinşi cu diplome, medalii, trofee şi cupe, în cadrul festivităţilor ce se vor desfăşura cu ocazia Zilei Pompierilor din România.

  • În data de 13 septembrie a.c., între orele 10,00–14,00, la sediile tuturor subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita din județ se organizează „Ziua Porţilor Deschise”. Invităm, pe această cale, pe toţi cei care doresc să facă o incursiune în lumea salvatorilor, să treacă porţile subunităţilor pentru a vedea tehnica şi echipamentele de intervenţie la incendii, descarcerare și alte situații de urgență cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare. De asemenea, la sediul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc, se va organiza un punct mobil de informare preventivă, unde vizitatorii vor beneficia de sfaturi din partea specialiştilor Inspecţiei de Prevenire, despre modul de comportare premergător, pe timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, având posibilitatea, astfel, să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre. Cu această ocazie vor fi distribuite pliante şi broşuri, specifice activităţii de informare preventivă, în cadrul celor două campanii naționale „RISC” și „Nu tremur la cutremur”;
  • Marți, 13 septembrie a.c, începând cu ora 12,00, pe platoul Detașamentului de pompieri Mirecurea-Ciuc, se va desfăşura simpozionul dedicat Zilei de 13 septembrie – Ziua Pompierilor din România și ceremonia de avansare în grad, înainte de termen. Astfel, se va organiza un ceremonial militar şi religios, urmat de prezentarea semnificaţiei istorice a zilei de 13 Septembrie, a Ordinelor de Zi ale ministrului afacerilor interne, precum și a inspectorului general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, a mesajelor de felicitare adresate de către oficialităţi cu prilejul „Zilei Pompierilor din România”, ocazie cu care va avea loc un moment festiv în cadrul căruia vor fi înaintate în gradul următor înainte de expirarea stagiului minim în grad unele cadre active care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor specifice, pregătire profesională şi comportare deosebită. De asemenea, vor fi decernate diplome de excelenţă şi plachete aniversare unor personalităţi cu activitate meritorie în gestionarea situaţiilor de urgenţă în zona de competenţă a inspectoratului şi vor fi premiaţi cu diplome, cupe şi medalii câştigătorii competiţiilor sportive organizate în cadrul „Cupei 13 Septembrie”.

După încheierea activităţilor, toţi invitaţii vor participa la parada militară a efectivelor şi tehnicii de intervenţie ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, dedicată Zilei Pompierilor din România, care va avea loc pe Bulevardul Iancu de Hunedoara din municipiul Miercurea-Ciuc.

De asemenea, vor avea loc ceremoniale dedicate sărbătoririi a 168 de ani de la BĂTĂLIA DIN DEALUL SPIRII şi a ZILEI POMPIERILOR DIN ROMÂNIA:

– depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Berze Sandor din satul Sîncrai, comuna Dealu, căzut la datorie în anul 1965, într-o misiune de stingere a unui incendiu la un bloc de locuinţe din Bucureşti;

– depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul eroului pompier sg. maj. post mortem Geczo Ernes Iosif din localitatea Ciuboteni, căzut la datorie în anul 1967, într-o intervenţie de stingere a unui incendiu la un depozit de carburanţi din Galaţi.

Acum, la zi de sărbătoare, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă « Oltul » al judeţului Harghita îi asigură încă o dată pe cetăţenii harghiteni că vor răspunde ori de câte ori vor fi solicitaţi pentru salvarea vieţii şi a bunurilor, în îndeplinirea generoasei lor meniri.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy