14 situații de urgență gestionate de salvatori harghiteni, în ultimele 48 de ore
Articol disponibil în: Magyar Română
În ultimele două zile, pompierii militari harghiteni au acționat pentru localizarea și stingerea a 2 incendii, iar 12 persoane au primit ajutorul echipajelor SMURD.
În cursul zilei de ieri, pompierii Gărzii de Intervenție nr. 3 Corbu au intervenit în localitate, unde au lichidat un incendiu soldat cu arderea unor deșeuri, rumeguș și a unui gard pe aproximativ 2 metri liniari, în urma focului deschis în spații deschise.
Seara trecută, trei echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenție nr. 2 Toplița, din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat, au fost mobilizate pe strada Libertății, din municipiul Toplița, pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil, din cauza unui coș de fum, la o locuință. Ajunși la adresa indicată de apelant, pompierii au constatat că arderea se manifesta la nivelul acoperișului, pe o suprafață de circa 10 mp. Incendiul a fost stins rapid, echipajele de pompieri împiedicând dezvoltarea acestuia și salvând astfel bunuri de o valoare semnificativă. Din fericire, nu au existat persoane rănite.
ISU Harghita reamintește cetățenilor că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.
De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.
Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
În ultimele 48 de ore, au fost transmise 2 mesaje de avertizare a populației, prin sistemul RO-ALERT, privind prezența animalelor periculoase (urs), în comuna Sândominic.
Pe lângă aceste situații, pompierii militari harghiteni acționează în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor ucraineni veniți în România, prin derularea de activități specifice din zona de frontieră.
În continuare, pompierii rămân la datorie pentru gestionarea cu eficiență a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.
- COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE