,,160 DE ANI DE LA DEZROBIREA RROMILOR”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

     Anul acesta, s-au împlinit 160 de ani de la încheierea procesului de dezrobire a rromilor din Principatele Române.

Dezrobirea socială a romilor reprezintă un proces complex care, în afară de acordarea libertăţii individuale, include stoparea nomadismului, implicarea rromilor în agricultură, precum şi integrarea lor în comunităţile rurale şi urbane.

      Pentru a marca acest moment esenţial din viaţa rromilor Asociatia Culturală,,Gi Rromano” in data de 20. februarie 2016 si in data de 24 februarie 2016 a organizat o comemorare cu elevi din scoala Eliseni, dar si cu adulti tineri si reprezentantii comunitatii de rromi din Săcel,Secuieni,Simonesti,Chechesti si Eliseni .

   Cu acest prilej participantii au discutat despre integrarea rromilor din zonă,dar si despre greutăţile cu ce se cofruntă zi de zi.

Au putut urmări o expozitie de fotografie care a marcat robia rromilor din Romania ,dar au vizionat si un filmulet ce cuprindea momente esentiale din istoria rromilor din 1856 pana in prezent.

         Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru romii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparţineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipaţia tuturor ţiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Ştirbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni şi Mihail Kogălniceanu.
Nu mai existau ţigani robi nici în Moldova, nici în Ţara Românească, iar Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor aflat în fruntea Principatelor Române Unite (1859), se va strădui să şteargă şi ultimele urme ale robiei.
Odată liberi, unii ţigani aleg să lucreze mai departe pentru foştii lor stăpîni;alţii îşi încearcă norocul aiurea, dar foamea îi mînă cu rând înapoi. Mulţi dintre ei se aşază in satele din jurul mănăstirilor şi pe lîngă curţile boiereşti.
155 de ani mai târziu, la data de 20 februarie 2011 a fost declarată oficial – Ziua dezrobirii romilor din România – prin legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.

                                                                                     Prof: Core Maria

                                                                                Pres.As.Cult.,,Gi Rromano”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy