Chestionarul adresat populației române este de o penibilitate fantastică

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Am publicat, din respect pentru instituția CJ Harghita, un chestionar adresat românilor din Harghita.
Din start este de semnalizat incompetența unei instituții care, contrar regulilor sociologice elementare, face o cercetare sociologică online. Dacă aplica acest chestionar un ONG sau un ziar nu era o problemă, dar pentru o instituție cu pretenții este de-a dreptul penibil.
Chestionarul este extraordinar de restrictiv deoarece, pe lângă mediul online unde este aplicat, cei care răspund trebuie să aibă și un cont de google, aspect discriminatoriu. De asemenea, sondajul este unul care manipulează răspunsurile sugerând subliminal variante de răspuns iar unele întrebări sunt puse clar cu scopul de a manipula rezultatul sondajului care, ba e cu răspunsuri predefinite, ba cu întrebări deschise.
Sperăm că cei de la Consiliul Județean Harghita nu își vor permite să folosească vreodată rezultatele acestui sondaj într-un cadru oficial sau ca element de referință pentru anumite decizii.
Pentru a nu critica fără a veni cu soluții, am editat și noi un astfel de chestionar care va fi adresat atât românilor cât și maghiarilor, pentru că în astfel de situații nu contează doar părerea românilor și vom apela public și la Forumul Românilor să promoveze sondajul, asta în cazul în care sunt în stare să facă și altceva în afară de a căuta toată ziua motive de dispută.
Rezultatele sondajului le vom pune la dispoziția CJ Harghita cu rugămintea de a le folosi doar ca orientare în acțiunile lor deoarece, cum spuneam de la început, cercetarea sociologică profesionistă nu se face pe internet. Din mediul online doar se poate forma o vagă părere despre opiniile unui foarte mic procent din populație, anume cei care au internet și noțiuni avansate de utilizare a calculatorului, noțiuni care să le permită completarea unui formular electronic.

I.R.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy