IJJ Harghita: 21 de apeluri de semnalare a prezenței urșilor, perioada 29 aprilie-6 mai

0

Articol disponibil în: Magyar Română


În perioada 29.04-06.05.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite 21 de apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși în zona localităților Miercurea Ciuc(4), Morăreni(1), Avrămești(4), Lueta(5), Lupeni(2), Turdeni(1), Cristuru Secuiesc(2), Toplița (1) și Ocna de Sus(1).

Dintre cele 21 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care erau semnalate prezența unor urși, a fost nevoie de intervenția pentru alungarea acestora în 6 cazuri, deoarece urșii nu mai erau prezenți la locurile indicate de către apelanți în restul cazurilor.
În primul caz a fost semnalată prezența unui urs în municipiul Miercurea-Ciuc. La caz s-a deplasat o patrula de jandarmi care ajunși la fața locului, a confirmat prezența animalului sălbatic. În scurt timp aceștia au alungat ursul în zona împădurită.
În cel de al doilea caz, în satul Turdeni, s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat și s-a trecut la alcătuirea echipei de intervenție, iar ursul a fost alungat în pădure imediat după.
O intervenție asemănătoare a avut loc și în cazul numărul trei, când în comuna Avrămești a fost semnalată prezența unui urs. Cazul s-a confirmat și s-a trecut la alcătuirea echipei de intervenție, ursul fiind alungat în pădure de către echipajul de jandarmi în scurt timp.
În cel de al patrulea caz, după cele 4 apeluri înregistrate din Lueta, a fost primit încă un apel în data de 6 mai care indica prezența unui urs, în acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenție pentru extragerea animalului sălbatic. La fața locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona și a menținut un climat de siguranță.
În ultimele două cazuri au fost semnalate prezența unor urși în Ocna de Sus și Avrămești, în ambele cazuri la fața locului s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica zonele confirmând prezența animalelor sălbatice. S-a trecut la constituirea echipei de intervenție pentru extragerea urșilor. Echipajele de jandarmi au asigurat zonele
.”,

a informat IJJ Harghita


De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 71 apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent. Echipa de intervenție este formată, în conformitate cu prevederile OUG 81/2021, din primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, jandarmi, reprezentant al asociației de vânătoare și medic veterinar.
Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy