28 FEBRUARIE – Ziua Protecţiei Civile din România

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În data de 28 februarie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” al judeţului Harghita sărbătoreşte 86 de ani de la legiferarea Protecţiei Civile în România, dată la care, Regele Carol al II-lea a aprobat prin Înaltul Decret Regal nr. 468 din 1933 “Regulamentul Apărării Pasive în România”. De-a lungul acestei perioade, slujitorii acestei arme s-au aflat permanent acolo unde semenii noştri au fost în suferinţă, ameninţaţi de numărul tot mai mare al dezastrelor naturale care s-au produs, din nefericire, tot mai des, afectând întregul cuprins al ţării.

Pentru marcarea acestui moment aniversar, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Oltul” al județului Harghita va organiza o serie de evenimente. Chiar de ziua armei, mâine, 28 februarie a.c., instituţia îşi va deschide porţile în cadrul acţiunii „Ziua Porţilor Deschise”, activitate derulată în intervalul orar 10.00-14.00, la toate subunitățile de intervenție din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni, Toplița, Corbu și Bălan, prilej cu care cei interesaţi vor avea posibilitatea de a cunoaşte îndeaproape tehnica de intervenţie cu care echipajele serviciilor profesioniste din județ participă la misiunile de salvare, modul de utilizare a acesteia, precum şi materiale de informare preventivă specifice tipurilor de risc.

De asemenea, în baza Parteneriatului Împreună pentru Siguranţă, încheiat între Grupul E.ON din România şi IGSU, mâine, la două şcoli din municipiul Odorheiu Secuiesc vor avea loc lecţii de informare preventivă, cu prezentarea principalelor reguli privind utilizarea diverselor forme de energie în condiţii de siguranţă, precum şi a informaţiilor despre prevenirea unor incidente nedorite.

Tot mâine, începând cu ora 09,00, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita din strada Iancu de Hunedoara, nr. 8, va avea loc un simpozion cu tema „28 februarie – Ziua Protecţiei Civile din România”, în cadrul căruia se va face o scurtă prezentare a semni­fi­caţiei Zilei de 28 Februarie, în contextul evoluţiei isto­rice şi se vor da citire me­sajelor aniversare privind săr­bă­torirea Zilei Protecţiei Civile. Cu această ocazie va avea loc şi ceremonia de depunere a jurământului militar de către patru noi colegi subofițeri.

Numită şi „arma vieţii”, având ca deviză motto-ul „Cu viaţa mea, apăr viaţa”, Protecţia Civilă este o componentă necombatantă a apărării naţionale, cuprinzând un complex de măsuri pentru ocrotirea populaţiei, a bunurilor materiale în caz de război, calamităţi sau catastrofe, asigurând condiţiile necesare supravieţuirii acestora. O populaţie mai bine pregătită va fi mai puţin luată prin surprindere de un eveniment inopinat, va acţiona cu mai multă precizie şi promptitudine şi va reveni mai repede la starea de normalitate. În continua sa perfecţionare şi modernizare, Protecţia Civilă rămâne o componentă importantă a forţelor de apărare a ţării destinată să asigure protecţia populaţiei şi a bunurilor materiale, salvarea răniţilor, acordarea primului ajutor, limitarea şi lichidarea urmărilor atacurilor din aer şi participarea la înlăturarea urmărilor unor calamităţi. În acest moment putem afirma că Protecţia Civilă, prin structurile sale, reprezintă un garant generator de încredere şi siguranţă, fiind permanent în slujba comunităţii şi un element de bază al societăţii moderne.

Din decembrie 2004, misiunile Protecţiei Civile au fost preluate de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, având ca obiectiv principal profesionalizarea şi creşterea capacităţilor operative ale celor două componente de bază – pompieri şi protecţie civilă – pentru a fi în măsură să ofere o mai bună securitate şi siguranţă cetăţenilor şi comunităţilor din care fac parte. De la înfiinţare până în prezent, indiferent de apartenenţa la diferite ministere sau denumirile pe care le-a avut, Protecţia Civilă a rămas o componentă de bază a sistemului securităţii naţionale, destinată prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora, precum şi în scopul asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy