Bilanțul subvențiilor acordate de Ungaria maghiarilor de peste hotare și ambițiile pentru anul viitor

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: evz.ro

Fără o patrie mamă puternică, sprijinul acordat maghiarilor de peste graniţe ar fi mai mult decât incert, a declarat, luni, Zsolt Semjén viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politici naţionale, problemele cultelor şi naţionalităţilor, în faţa Comisiei de Coeziune Naţională din cadrul Parlamentului de la Budapesta, transmite MTI.

Vicepremierul ungar a amintit faptul că, începând din 2010, subvenţiile destinate politicilor naţionale s-au majorat de 10 ori.

Politicianul a făcut referire şi la lansarea programului de dezvoltare economică destinat maghiarilor de peste hotare, care – după cum a subliniat acesta – este benefic pentru maghiarii care trăiesc acolo, pentru naţiunea majoritară şi pentru statele respective, dar şi pentru economia Ungariei.

Vicepremierul a precizat că guvernul ungar a subvenţionat derularea programelor în cazul a 5 000 de instituţii maghiare de peste hotare. Acesta a adăugat că există 83 de instituţii de importanţă naţională şi 12 programe de importanţă naţională, în cadrul cărora 170 de instituţii şi organizaţii au beneficiat de sprijin financiar.

În ce priveşte Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, vicepremierul ungar a subliniat că aproximativ 1
000 de grădiniţe au fost construite sau renovate. În anul şcolar 2018-2019, 200 000 de copii maghiari au beneficiat de ajutor
educaţional, respectiv de pachete cu manuale şi rechizite şcolare. Totodată a apreciat activitatea bursierilor participanţi la programele “Kőrösi Csoma Sándor” şi “Petőfi Sándor” destinate maghiarilor din etnosporă, respectiv diasporă.

Zsolt Semjén a evidenţiat şi programul “Fără graniţe!”, program de excursii de studii destinat elevilor. Anul acesta numărul elevilor participanţi la acest program a depăşit cifra de 100 000. Guvernul ungar a finanţat funcţionarea a 50 de cămine maghiare de liceu şi subvenţionează opt instituţii de învăţământ superior în limba maghiară, respectiv o facultate maghiară.

Politicianul a făcut referire, de asemenea, la faptul că numărul persoanelor care au dobândit cetăţenia maghiară depăşeşte cifra de 1,1 milioane. Ca o noutate, acesta a menţionat că cetăţenii maghiari, care nu au o adresă în UE, au putut deja să participe la alegerile europarlamentare.

János Bencsik (parlamentar Jobbik) a făcut referire la evenimentele dedicate centenarului Trianon, obiectând că există prea puţine elemente concrete, nu se ştie ce abordare va avea şi din ce resurse bugetare va fi realizat.

În răspunsul său, Zsolt Semjén a declarat că guvernul ungar a decis: comemorările legate de Trianon vor avea loc în cadrul Comitetului Memorial al Primului Război Mondial sub coordonarea ministrului Miklós Kásler, de la Ministerul Resurselor Umane. Acesta a subliniat că doliul naţional nu poate fi evitat. Politicianul a adăugat că, până când există 1,5 milioane de maghiari care vor să-şi păstreze identitatea, nu se poate spune că maghiarimea a pierdut Transilvania. Acesta a subliniat importanţa formulării adevărului istoric, nu numai pentru Ungaria, ci şi pe scena internaţională, şi în limba statelor succesoare. Zsolt Semjén a făcut referire şi la sentimentul de mândrie naţională: Ungaria nu numai că a reuşit să supravieţuiască tragediei pierderii teritoriilor, dar se şi întăreşte.

În ceea ce priveşte criticile aduse de ambasadorul României la Budapesta programului de dezvoltare economică, vicepremierul ungar a declarat că s-a ajuns la un acord verbal punctual cu partea română, iar negocierile au fost conduse de Hunor Kelemen,
preşedintele UDMR. Acest acord este considerat ca fiind în vigoare, a declarat Zsolt Semjén, care a atras atenţia asupra faptului că persoanele şi capitalul pot circula liber în interiorul Uniunii.

În ce priveşte Liceul romano-catolic din Târgu Mureş, lupta continuă, a precizat politicianul. Acesta a adăugat că, în acest sens, UDMR primeşte tot sprijinul din partea guvernului ungar, iar la rândul său, şi el personal a făcut demersurile necesare la Vatican. În ceea ce priveşte situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş (UMF), acesta a declarat că decizia trebuie luată parţial de UMF, şi parţial de UDMR. Până când aceştia declară că sunt dispuşi să lupte, guvernul ungar la oferă tot sprijinul. În cazul în care situaţia va deveni lipsită de speranţă, se va lua în calcul înfiinţarea unei facultăţi de medicină şi farmacie în cadrul Universităţii Sapientia, a precizat viceprim-ministrul ungar responsabil pentru politici naţionale, problemele cultelor şi naţionalităţilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy