Mii de persoane, la tradiționalul pelerinaj de Rusalii de la Șumuleu Ciuc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Aproximativ 300.000 de persoane au participat în acest an la Rusaliile catolice de la Şumuleu Ciuc, eveniment considerat a fi cel mai mare de acest gen din Europa Centrală şi de Est.

La fel ca în ultimii ani, la evenimentul religios au participat şi mai mulţi oficiali de la Budapesta, toţi având calitatea de pelerini.

Slujba religioasă a fost oficiată de episcopul diecezei romano-catolice din oraşul ungar Pécs, Felföldi László, moto-ul evenimentului fiind „Reînnoiţi-vă!”.

sursa foto: Mihály László/Facebook (Korodi Attila)

Sute de jandarmi, poliţişti şi pompieri, precum şi zeci de echipaje de ambulanţă, dar şi salvamontişti şi voluntari de Cruce Roşie au fost mobilizaţi pentru buna desfăşurare a evenimentului, în zonă fiind amplasate mai multe puncte de acordare a asistenţei medicale de urgenţă celor care au probleme de sănătate.

Pelerinajul de la Şumuleu Ciuc are o tradiţie de peste 450 de ani şi are legătură cu un eveniment istoric din anul 1576, când principele Transilvaniei, Ioan Sigismund, ar fi încercat să le impună credincioşilor romano-catolici din scaunele secuieşti Ciuc, Gheorgheni şi Caşin religia unitariană.

Oamenii spun că doar cu ajutorul statuii făcătoare de minuni de la Şumuleu Ciuc au reuşit să se opună şi să-şi păstreze credinţa strămoşească.

De atunci, în fiecare an, în sâmbăta Rusaliilor, catolicii din întreaga lume, majoritatea de limbă maghiară, vin în pelerinaj la Biserica Sfintei Fecioare Maria din Şumuleu Ciuc şi participă la slujba în aer liber care se oficiază de la un altar situat în şaua dintre Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy