Intervenţiile pompierilor din ultimele trei zile: incendiu cu victimă, transport persoană supraponderală

0

Articol disponibil în: Română

Foto: ISU Harghita

În plan operaţional, în acest sfârşit de săptămână, au fost derulate 20 de intervenţii la nivel judeţean, salvatorii harghiteni fiind solicitaţi la 3 misiuni de stingere a incendiilor, 15 acțiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, precum și 2 misiuni pentru asistenţă persoane și protecție a comunităților.

Un incendiu soldat cu victimă a avut loc în cursul zilei de 1 februarie a.c., în satul Cădaciu Mare, comuna Şimoneşti. Ajunse la fața locului, forțele de intervenție din cadrul Detaşamentului de Pompieri Odorheiu Secuiesc, în cooperare cu SVSU Cristuru Secuiesc, au constatat că incendiul se manifesta la întreg acoperişul locuinţei, precum şi în interiorul acesteia, pe o suprafață de aproximativ 40 mp. Flăcările au fost localizate în scurt timp, fiind astfel limitat pericolul extinderii la vecinătăți. În urma evenimentului, din nefericire, un bărbat imobilizat la pat, în vârstă de 85 ani, și-a pierdut viața. Cauza probabilă a incendiului au fost scânteile produse de burlanul metalic de fum deteriorat.

În data de 31 ianuarie a.c., echipajele de pompieri au fost solicitate să intervină la un caz de asistenţă şi transport persoană supraponderală şi la un caz de asigurare a zonei de producerea probabilă a unei situaţii de urgenţă, din cauza unei avarii la un stâlp de electricitate, până la sosirea echipei distribuitorului de energie electrică, ambele cazuri fiind semnalate în municipiul Odorheiu Secuiesc.

În data de 2 februarie a.c., în jurul orei 17:45, echipaje de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentelor de Pompieri Odorheiu Secuiesc, Sighişoara şi SVSU Cristuru Secuiesc au intervenit, cu trei autospeciale de lucru cu apă și spumă, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din satul Eliseni, comuna Secuieni. În urma producerii evenimentului au ars casa de locuit şi obiecte de mobilier din interiorul acesteia, pierderile materiale fiind evaluate la circa 15.000 lei. Incendiul a fost cauzat, cel mai probabil, de burlanul de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile.

În aceeaşi zi, la ora 19:41, a fost solicitată intervenţia pompierilor militari şi civili din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa şi SVSU Gălăuţaş, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o casă de locuit din comuna Gălăuţaş, sat Plopiş. În momentul sosirii echipajelor de stingere, ardea generalizat casa de locuit, pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, fără pericol de propagare. Intervenţia a fost îngreunată din cauza lipsei hidranţilor în zonă, alimentarea autospecialelor realizându-se, în navetă, de la cel mai apropiat hidrant, aflat la o distanţă de circa 3 km; în urma producerii evenimentului a ars casa de locuit, în totalitate, pierderile materiale fiind evaluate la circa 30.000 lei. Cauza probabilă a incendiului a fost folosirea intenţionată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul.

În perioada 31.01-02.02.2020, echipajele S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita au avut 15 intervenţii de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, prim ajutor calificat şi de transport a pacienţilor la unităţile de primiri urgenţe din judeţ, astfel: S.M.U.R.D. Miercurea-Ciuc – nouă intervenţii; S.M.U.R.D. Odorheiu Secuiesc – cinci intervenţii, iar S.M.U.R.D. Gheorgheni – o intervenţie. Pe timpul acestora, paramedicii au asistat 15 persoane adulte. S-a acordat primul ajutor calificat în cazul a trei afecțiuni medicale asistate de echipajele SMURD, iar 12 intervenţii au fost pentru acordarea primului ajutor în cazul unor traumatisme.

În contextul fenomenelor meteo prognozate pentru judeţul nostru, astăzi, 3 februarie, între orele 10:30 – 23:00, în zona de munte, vântul va prezenta intensificări, îndeosebi la altitudini mari unde rafalele vor depăși 90…100 km/h, iar precipitaţiile vor fi predominant sub formă de ninsoare. În restul zonei montane vor fi mai ales ploi, iar în zonele joase va ploua. Cantităţile de precipitații vor depăşi 20…25l/mp şi izolat 40…50l/mp. Pentru evitarea situațiilor ce pot pune în pericol viața şi sănătatea populației, le reamintim celor care pornesc la drum în această perioadă să se informeze asupra traseelor pe care le au de parcurs și să respecte recomandările autorităților. În situația manifestării vântului puternic, vă recomandăm să rămâneți în spații închise care să asigure protecția și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și App Store, precum și pe platforma www.fiipregatit.ro.

În perioada următoare, pompierii militari harghiteni sunt la datorie, zilnic, pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din zonele vizate de fenomenele meteorologice periculoase pentru gestionarea optimă a potențialelor efecte.

Miercuri, 5 februarie, începând cu ora 10.00, va avea loc exercițiul “Miercurea Alarmelor”, destinat testării sistemului de avertizare/alarmare a populației despre iminența unui pericol și, implicit, dezvoltarea reacției populației în situații de urgență. În urmă cu 2 ani, IGSU a debutat seria testării mijloacelor de alarmare, în prima zi de miercuri din fiecare lună. Deși derularea acestora poate genera un oarecare disconfort în rândul opiniei publice, beneficiile sunt extrem de importante în protejarea vieții comunităților.

Informații suplimentare: Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

 

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy