ISU Harghita: Joi, 9 mai, 9 intervenții

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În cursul zilei de ieri (09.05.2024), pompierii militari harghiteni au intervenit pentru gestionarea celor 9 situații de urgență înregistrate la nivel județean. Ponderea cea mai mare a misiunilor gestionate o reprezintă cazurile pentru acordarea măsurilor de prim ajutor, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 7 persoane aflate în dificultate.

Totodată, în ultimele 24 de ore, colegii noștri au intervenit pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unui accident rutier, pe DE 578, localitatea Ciceu, în care au fost implicate 3 autoturisme, din fericire, fără victime. 

Tot ieri, în jurul orei 11.15, pompierii Detașamentului Odorheiu Secuiesc și SVSU Lupeni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe din satul Păuleni, comuna Lupeni. Evenimentul, generat, cel mai probabil, de coșul de fum neprotejat termic față de materialele combustibile, s-a soldat cu arderea unei suprafețe de circa 10 metri pătrați din acoperișul casei.

La nivelul județului Harghita, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Oltul” derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă R.I.S.C. “Siguranţa NU e un joc de noroc!”, R.I.S.C. “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!” și ”Detector pentru viață”, scopul acestora vizând salvarea de vieți și bunuri prin conștientizarea cetățenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situațiilor de urgență.

Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului .

Reamintim faptul că astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu pierderi de vieți omenești, iar pentru preîntâmpinarea acestor situații, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate și reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile. Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.

Detectoarele de fum  sunt o investiție mică pentru siguranță mare!

De ce sunt importante detectoarele de fum?

 – Avertizează din timp despre incendii, oferindu-vă șansa de a evacua rapid clădirea și de a salva vieți.

– Pot reduce semnificativ riscul de deces în caz de incendiu.

– Se pot achiziționa de la majoritatea magazinelor de specialitate.

– Instalarea lor se face conform instrucțiunilor de montaj.

De asemenea, pentru protecția populației, în ultimele 24 de ore, prin intermediul sistemului RO-ALERT, au fost transmise 4 mesaje de avertizare, semnalând prezența animalelor sălbatice (urși), în localitățile Racu și Toplița.

Pentru a fi informat și pregătit în legătură cu modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unei situații de urgență, accesează Platforma Națională de Pregătire pentru Situații de Urgență – fiipregatit.ro și descarcă aplicația pentru mobil DSU.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy