Aproximativ o sută de harghiteni la întâlnirea organizată de Spitalul Județean în Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Kiss Edit
referent de presă

4 februarie este Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului. Cu această ocazie Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc a organizat o întâlnire marți, 4 februarie 2020 pentru bolnavi de cancer și însoțitorii lor în sala de protocol a Consiliului Județean Harghita.

În jur de o sută de participanți s-au arătat interesați de prelegeri. Cei prezenți au fost întâmpinați de Szekeres Ildikó, directorul de îngrijiri a spitalului. A subliniat, cancerul este a traumă serioasă care afectează atât bolnavul, cât și familia lui. A apreciat, credința în resursele interne, sufletești ale fiecăruia poate ajuta vindecarea.

Dr. Holló Gergely, medic specialist oncolog a vorbit despre Ziua Mondială a Luptei Împotriva Cancerului și despre formele acestei boli. A înșirat mai multe mituri legate de cancer și dezmințind acestea a subliniat, avem mult de făcut atât personal cât și comunitar împotriva acestei boli. „Cheia poate fi căutată în modul de viață sănătos. Pa lângă acesta este foarte important ca fiecare persoană să participe în programe de screening potrivit vârstei și antecedentelor familiale. Șansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât de devreme a fost depistată boala și a fost început tratamentul” – a arătat medicul specialist.

Dr. Kraft Hunor Norbert, medic specialist obstetrică-ginecologie a vorbit despre partea sufletească a îmbolnăvirilor, despre importanța recunoașterii, înțelegerii și discutării sentimentelor și despre puterea vindecătoare a familiei. Medicul tratează, relațiile vindecă – a încheiat cu un citat medicul.

Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita, în a cărei subordine funcționează spitalul a vorbit despre dezvoltarea Spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. „Scopul este ca pacienții să nu trebuie să aștepte, sau să meargă în alte spitale. Și în acest an avem investiții mari, iar scopul final este de a dezvolta acest spital într-o clinică regională” – a subliniat președintele Consiliului Județean Harghita.

Experiența grupurilor de suport arată că poate fi un ajutor în lupta cu boala dacă cei care se confruntă cu aceasta vorbesc despre trăirile lor, împărtășesc prin ce au trecut. Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc vine în ajutorul bolnavilor diagnosticați cu cancer și prin inițierea unui grup de suport, la evenimentul de marți s-au depus bazele unui astfel de grup. Despre avantajele acestei forme de ajutor a vorbit András Anna-Mária, îndrumătorul grupului de suport din Odorheiu Secuiesc. Și-auîmpârtășit gândurile despre boală și vindecare și două persoane vindecate de cancer.

Prima întâlnire a grupului de suport, care va funcționa sub egida spitalului din Miercurea Ciuc, va fi în data de 19 februarie 2020, în sala 19 a Consiliului Județean Harghita. Cei interesați sunt rugați să-și confirme intenția de participare până în data de 15 februarie la organizatorii grupului: Nagy Enikő Zelma din partea Societății Surorilor Sociale (telefon: 0746 138763) și Kedves Erzsébet, fost bolnav vindecat (telefon: 0742 689858).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy