Guvernul Orban a fost demis prin moțiune de cenzură. Primarii vor fi aleși într-un singur tur

0

Articol disponibil în: Română

Foto: Ludovic Orban/Facebook

Guvernul Orban a picat la doar trei luni de la instalare. Moțiunea de cenzură a fost adoptată de parlamentari cu 261 de voturi „pentru” – cu 28 mai multe decât erau necesare pentru a trece, aflăm din presa națională.

După moțiune, premierul Ludovic Orban, a declarat:

Așa cum v-am spus înainte de moțiune, guvernul cade în picioare. Suntem mândri de ce am făcut în trei luni. Suntem mândri de faptul că am reașezat România în rândul națiunilor europene pe picior de egalitate, că am refăcut credibilitatea României atât în fața partenerilor europeni, cât și în fața partenerilor strategici. De asemenea, suntem mândri că am refăcut încrederea mediului de afaceri și a investitorilor în Guvernul României. Am reușit într-un timp extrem de scurt să luăm o serie de decizii cu un impact extrem de favorabil asupra României și asupra românilor, corectând grave erori.

 

Dezbaterea si votul pe motiunea de cenzura depusa de PSD si UDMR: 

Sursa video: PNL Harghita

 

Discursul președintelui UDMR, Kelemen Hunor din cadrul dezbaterii privind moțiunea de cenzură: 

”De foarte multe ori auzim și, uneori, chiar noi spunem că vrem o țară ca afară. Este absolut firesc să ne gândim la țara noastră la fel cum ne gândim la căminul nostru și fiecare dintre noi cred  că dorește acest cămin să fie cât mai confortabil, să arate la fel de bine ca în țările din vest, unde se poate trăi la fel de bine. Dar ca să ajungem acolo ar trebui ca, în primul rând, noi, politicienii, și dumneavoastră, domnule Dan Barna, să ne comportăm și să acționăm la fel cum o fac politicienii din țările respective.

În primul rând, ar trebui să începem să respectăm cuvântul dat, să respectăm înțelegerile politice făcute, și, dacă din anumite motive care țin de rațiune electorală, nu reușim, atunci să nu ne mirăm dacă vin și consecințele.

Ar trebui să construim, să dezvoltăm o cultură politică bazată pe predictibilitate, domnule Dan Barna, bazată pe încredere, pentru că numai așa cetățenii pot crede în clasa politică.

Ar trebui să lăsăm ipocrizia în afara parlamentului și să nu mai propagăm ideea că un principiu este bun, domnule Dan Barna, doar atât timp cât folosește la atingerea propriilor interese.

Nu se poate spune dimineața că o recomandare de la Comisia de la Veneția trebuie luată în serios și seara să argumentăm că, aceeași recomandare, are caracter facultativ. O astfel de atitudine creează confuzii și produce haos.

Nu ajungem la niciun rezultat dacă dimineața unele decizii ale Curții Constituționale sunt bune, iar seara spunem că judecătorii Curții sunt ticăloși, pentru că aceștia servesc interese politice obscure.

Ca să avem o țară ca afară ar trebui să renunțăm la sintagma tot mai des folosită, și anume, domnule Dan Barna, că  scopul scuză mijloacele.

Dacă mergem pe această idee, că scopul scuză mijloacele, domnule Dan Barna – acest domn imaculat al politicii românești – democrația și statul de drept, instituțiile fundamentale vor eșua garantat.

Ar trebui să renunțăm definitiv la obiceiul de a ignora Parlamentul și, în același timp, să acceptăm că se poate legifera și fără Parlament, fără transparență, fără dezbatere spunând că, dacă avem în mâna puterea executivă avem și dreptatea pe partea noastră.

Ca să avem o țară ca afară ar trebui să acceptăm că puterea absolută nu face bine nimănui, nici măcar celor care, temporar, o exercită fără scrupule.

Astăzi suntem în fața unei situații inedite. Guvernul, în cunoștință de cauză, își angajează răspunderea în fața Parlamentului, încălcând Constituția.

Cum se poate acționa astfel când, chiar săptămâna trecută, CCR a spus, încă odată, că nu poți angaja răspunderea pe un proiect de lege, care este în procedură parlamentară, și tu ca executiv, vii și confiști legiferarea de la forul legislativ.  Deci Guvernul acționează împotriva deciziilor Curții și a recomandării de la Veneția, modificând legea într-un moment în care o lege similară este în procedură parlamentară.

Uniunea Democrată Maghiară din România nu este de acord cu forma și nici cu conținutul angajării pe acest proiect de lege. Avem un singur mod în procedura parlamentară de a sancționa guvernul, de a opri această aventură. Este vorba despre moțiunea de cenzură, stabilită în Constituție și în construcția statală.

De aceea, toți cei care consideră că principiile constituționale, recomandările Comisiei de la Veneția, deciziile CCR,  bunul simț, domnule Dan Barna și, nu în ultimul rând, statul de drept,- toate acestea sunt mai importante decât interesele electorale, în acest moment au obligația legală și morală de a vota moțiunea de cenzură și de a opri guvernul din această aventură periculoasă.

Sigur, avem argumente când spunem că alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin este la fel de legitim și democrat ca și alegerile în două tururi de scrutin, dar în acest moment dincolo de argumente pro și contra, principiile Constituționale sunt primordiale.

Astăzi vom vota moțiunea  de cenzură pentru a încerca să stopăm acest demers al guvernului, astăzi vom vota alături de cei care consideră că nu este permis să încalci prevederile și deciziile CCR, dar în aceleași timp, vă spun domnule Dan Barna, că acest vot nu înseamnă o nouă majoritate sau o coaliție pentru alte proiecte politice.

Mă bucur că dumneavoastră nu aveți niciun primar și vreți să stabiliți regulile după care vor fi aleși primarii.

Aseară am văzut o atitudine absolut inedită. Guvernul, într-o ședință care a durat până la miezul nopții, a adoptat 25 de ordonanțe de urgențe, fără transparență, fără dezbatere, fără un respect minim față de forul legislativ. Ceea ce ar trebui să fie un instrument de excepție a devenit o armă letală la adresa statului de drept.

E un nou motiv pentru a cere un vot în favoarea moțiunii de cenzură. Este un lucru firesc. Sigur se vorbește și de alegeri anticipate, se spune că demiterea guvernului este un pas spre această direcție.

Sunt mulți parlamentari și de la PNL și de la USR – mai este și domnul Dan Barna –  care susțin necesitatea organizării alegerilor anticipate. Haideți să votați această moțiune de cenzură,  sa facem primul pas în această direcție.

Celor care sunt îngrijorați  de ce se va întâmpla mâine dacă guvernul este demis, le dau un citat de la Winston Churchill:  ”numai după lăsarea întunericului, strălucesc stelele”. Să nu vă fie frică.

Prioritatea numărul unu pentru cei care spun că într-un stat democratic  rolul parlamentului este esențial, rămâne și trebuie să fie în continuare, să stopeze abuzul de putere al Guvernului. Și poate dacă reușim să respectăm principiile constituționale, vom lăsa la o parte ipocrizia, domnule Dan Barna, vom putea construi pentru fiecare cetățean, pentru fiecare comunitate o țară ca afară.

Vă mulțumesc!”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy